Hasselbackssötpotatis med bacon och getost

Hasselbackssötpotatis med bacon och getost
Foto: TV4
Louise Johansson profilbild
Louise Johansson profilbild

Hasselbackssötpotatis med bacon och getost

36

8 steg att laga

11 ingredienser

1 h 15 m

Det perfekta tillbehöret till vilken brunchbuffé som helst! Toppingen kan man variera efter smak och tycke. 

Ingredienser

  • 6 sötpotatisar, skalade
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 förp bacon
  • 100 g getost, smal rulle
  • 3 kvist rosmarin
  • 0,5 dl solroskärnor
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 2 tsk honung
  • flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C, varmluftseffekt. 
  2. Smält smöret och blanda med olivolja, pressa i vitlök.
  3. Skär potatisen i tunna skivor, men inte helt rakt igenom. Lägg gärna en träslev under och skär tills du känner kanten på skeden, då skär du inte igenom potatisen. 
  4. Lägg potatisen i en ugnsfast form med den skårade sidan uppåt, pensla med vitlökssmöret, stick i rosmarinkvistar och baka i ugnen i cirka 40 minuter, potatisen ska fortfarande vara lite hård.
  5. Hacka eller grovmixa solros- och pumpafrön.
  6. Halvera baconen på längden, vik över och lägg i varannan ”ficka” i potatisen. Skiva getosten och fyll de resterande fickorna.
  7. Strö över solros- och pumpafrön, ringla över honung, salta och ugnsbaka i ytterligare 15 minuter tills baconen blivit krispig och osten blivit gyllene.
  8. Servera med ruccola.
TIPS!
läs mer
Matvetesallad med fetaost

Matiga sallader för alla smaker

Här har vi samlat enkla, goda sallader från våra kockar

Läs mer