Hasselbackssötpotatis med bacon och getost

Hasselbackssötpotatis med bacon och getost
Foto: TV4
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Hasselbackssötpotatis med bacon och getost

11 ingredienser

1 h 15 m

Det perfekta tillbehöret till vilken brunchbuffé som helst! Toppingen kan man variera efter smak och tycke.

Ingredienser

portioner
  • 6 sötpotatisar, skalade
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 förp bacon
  • 100 g getost, smal rulle
  • 3 kvistar rosmarin
  • 0,5 dl solroskärnor
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 2 tsk honung
  • flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C, varmluftseffekt.
  2. Smält smöret och blanda med olivolja, pressa i vitlök.
  3. Skär potatisen i tunna skivor, men inte helt rakt igenom. Lägg gärna en träslev under och skär tills du känner kanten på skeden, då skär du inte igenom potatisen.
  4. Lägg potatisen i en ugnsfast form med den skårade sidan uppåt, pensla med vitlökssmöret, stick i rosmarinkvistar och baka i ugnen i cirka 40 minuter, potatisen ska fortfarande vara lite hård.
  5. Hacka eller grovmixa solros- och pumpafrön.
  6. Halvera baconen på längden, vik över och lägg i varannan ”ficka” i potatisen. Skiva getosten och fyll de resterande fickorna.
  7. Strö över solros- och pumpafrön, ringla över honung, salta och ugnsbaka i ytterligare 15 minuter tills baconen blivit krispig och osten blivit gyllene.
  8. Servera med ruccola.