Hasselbackspotatis med smetana och rom

Hasselbackspotatis med smetana och rom

9 ingredienser

1 h

Ingenting går upp mot hasselbackspotatis på jul- och nyårsbordet! Festligt, enkelt och vansinnigt gott!

Blossa Sparkling & Spices Alkoholfri
Blossa sparkling & spices alkoholfri

Blossa Sparkling & Spices Alkoholfri

Trevlig doft av glöggkryddor och citrustoner. Servera väl kyld i ett champagneglas till årets glöggmingel!

Läs mer

Ingredienser

  • 8-12 potatisar (fast sort)
  • 50 g smör
  • flingsalt
  • vitpeppar
  • 1 dl ströbröd
  • matfett, till formen
  • 1 dl smetana
  • ca 40 g stenbitsrom
  • 1 knippe färsk gräslök, hackad

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200°. Skala potatisarna och skär i tunna skivor men så att de håller ihop i botten (ta hjälp av en träslev och lägg potatisen i - på så sätt går knivens blad inte helt igenom potatisen).
  2. Lägg potatisarna i en smord ugnssäker form, eller klä formen med smörpapper.
  3. Smält smöret och pensla potatisarna. Strö över salt och peppar.
  4. Låt gå i ugnen ca 20 minuter och ta ut potatisarna för att hälla över mer smör och ströbrödet.
  5. Baka potatisarna i ugnen i ca 25 minuter. Ta ut då och då och pensla på mer smör. Känn med en sticka att den är mjuk rakt igenom.
  6. Ta ut, låt svalna något och klicka sedan över lite smetana, stenbitsrom och lite hackad gräslök.
TIPS!
Alkoholfritt tips från Blossa
Blossa header

Alkoholfritt tips från Blossa

[Se flera goda och inspirerande rätter till glöggstunderna i december](http://koket.se/blossa)

Läs mer