• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Harira -soppa

Harira -soppa
Foto: Karoline Jonsson
Karoline Jönsson
Karoline Jönsson

Harira -soppa

5 steg att laga

12 ingredienser

1 h 20 m

"Den här marockanska soppan blir härligt aromatisk av kryddor som saffran, kummin, kanel och koriander och är också väldigt mättande då den baseras på både linser och ärtor. Eftersom den smaksätts av saffran brukar det bli en favorit i november när jullängtan så smått börjar smyga sig på." /Karoline Jönsson

Receptet är ur boken Värmande vego av Karoline Jönsson, Norstedts.

varmande_vego_bokomslag

Ingredienser

8 portioner
  • 2 gula lökar
  • olivolja
  • 2 morötter
  • 0,5-1 g saffran [1-2 påsar]
  • 1 tsk kummin, mald
  • 0,5 tsk korianderfrö
  • 1 tsk malen kanel, mald
  • 1 kruka färsk koriander
  • 2 förp tomat, krossade [à 500 g]
  • 8 dl vatten
  • 2 dl puylinser, torkade
  • 6 dl gula ärtor, kokta (eller kikärtor) [800 g]

Gör så här

  1. Skala och strimla löken fint, fräs i olja i en gryta tills den börjar få färg.
  2. Skala och skär morötterna i bitar, tillsätt dessa.
  3. Mortla de torra kryddorna, rör ner i grytan och fräs ytterligare 1 minut.
  4. Hacka korianderstjälkarna fint och tillsätt dem tillsammans med krossade tomater och vatten. Låt sjuda 30 minuter under lock, tillsätt sedan linserna och låt sjuda ytterligare 30 minuter. Tillsätt ärtorna när 10 minuter av koktiden återstår.
  5. Grovhacka korianderbladen och toppa soppan med dessa vid servering.
Tips!
varmande_vego_bokomslag

Receptet är ur boken "Värmande vego"