Harira

koket.se
Harira
Foto: Tv4
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Harira

21 ingredienser

1 h 30 m

Harira är en värmande soppa som är populär i Marocko. Fylld av smak och härliga kryddor gör den perfekt under de kalla månaderna.

Se Markiz Talhaoui Tainton laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök, riven (stor)
  • 2 stjälkselleri, finhackade (med blad)
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0,5 g saffran
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk färsk koriander, finhackad
  • 2 msk persilja, finhackad
  • 1-2 dl torkade kikärtor, blötlagda
  • 1 msk smör (eller smen)
  • 1 l vatten
  • 3 msk torkade gröna linser
  • 6 tomater, skalade och mixade (stora)
  • 3 msk pasta vermicelli, bruten (köps i välsorterade livsmedelsbutiker)
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 ägg

Servering

  • citron
  • dadlar

Gör så här

  1. Hetta upp olja i en stor kastrull och fräs lök och selleri på låg värme tills den är mjuk. Tillsätt kryddorna och fräs tills det börjar dofta.
  2. Till sedan tomatpuré, koriander, persilja, kikärter, smen (eller smör) och vatten. Låt sjuda under lock i en timme på hög värme.
  3. Tillsätt sedan linser och mixade tomater. Låt sjuda i ca 15 minuter.
  4. Tillsätt vermicelli och låt koka i ca 7 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  5. Kläck äggen i soppan och rör om.
  6. Servera med citron och dadlar.