Hare med hasselbackspotatis, kål och ginsås

Hare med hasselbackspotatis, kål och ginsås
Foto: Tv4
Gabriel Jonsson SMK 2019
Gabriel Jonsson SMK 2019

Hare med hasselbackspotatis, kål och ginsås

2

15 steg att laga

28 ingredienser

1 h 15 m

En välkomponerad och festlig rätt bestående av harsadel, hasselbackspotatis, kål och ginsås.

Ingredienser

portioner4 portioner

Hasselbackspotatis

  • 8 potatis (medelstora, fasta)
  • smör
  • 2 msk ströbröd

Harsadel

  • 400 g harsadel
  • olja (till stekning)
  • smör
  • 1 kruka färsk timjan

Sås

  • 1 schalottenlök
  • smör (till stekning)
  • 1 dl gin
  • 1 tsk torkad timjan
  • 4 dl viltfond, ej koncentrerad
  • 150 g smör
  • 10 steklök
  • 10 champinjoner
  • olja (till stekning)
  • salt
  • peppar

Kål

  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 spetskål
  • 6 blad svartkål
  • 6 blad grönkål
  • salt
  • peppar

Rättika

  • 2 cm rättika
  • 1-2-3 lag
  • 3 msk majonnäs
  • 2 msk torkade trattkantareller, fint hackade
  • färsk timjan

Gör så här

  1. Hasselbackspotatis
    Början med att skala och skär små snitt i potatisen.
  2. Lägg potatisen i en ugnsfast form och toppa med lite smör på varje potatis.
  3. Tillaga potatisen i ugnen på 200 grader tills de nästan är klara. Sätt på grillfunktionen och strö över ströbrödet. Fortsätt tillaga tills potatisen fått fin färg.
  4. Harsadel
    Putsa harsadeln och bryn den i olja. Tillsätt smör och timjan, ös köttet.
  5. Ställ in köttet i ugnen på 150 grader tills det når en innertemperatur på 52 grader. Låt vila 5 minuter innan servering.
  6. Sås
    Hacka schalottenlöken och bryn den i smör i en kastrull.
  7. Tillsätt gin och timjan, låt koka ned till hälften. Tillsätt viltfonden och sjud tills hälften återstår.
  8. Sila av och montera i 100 g smör, lite i taget, under tiden du vispar. Smaka av med salt och peppar.
  9. Skala steklökarna och skär champinjonerna i mindre bitar. Stek dem i olja tills de fått färg. Tillsätt lite av såsen och montera i 50 g smör, lite i taget.
  10. Kål
    Koka ner grädden till hälften.
  11. Skär spetskålen i fina strimlor. Kocka kålen i 30 sekunder i saltat vatten. Häll av och låt ånga av.
  12. Blanda kålen med grädden och smaka av med salt och peppar.
  13. Rättika
    Skär rättikan i tunna skivor, använd gärna en mandolin. Blanda rättikan med en 1-2-3 lag.
  14. Blanda majonnäsen med de torkade kantarellerna och timjan. Lägg lite av majonnäsen i mitten av rättikan och vik ihop den.
  15. Lägg upp alla komponenter på tallrikar och servera!