Hängmörad ryggbiff med kappa

Hängmörad ryggbiff med kappa
Foto: Ulf Huett
Per ehrlund profilbild
Per ehrlund profilbild

Hängmörad ryggbiff med kappa

Av: Per Ehrlund

Från: Grilla på riktigt

4 ingredienser

1 h

"Som alltid gäller regeln ju bättre råvaror, desto bättre resultat. Har du en fin skiva ryggbiff, varför förstöra den med massor med kryddor? Salt och svartpeppar räcker. Och en skvätt grillad citron som smakförstärkare. En ryggbiff ska smaka ryggbiff och inget annat." /Per

Ingredienser

portioner
 • 4 skivor ryggbiff (inte tunnare än 2 cm, helst tjockare)
 • 2 citroner, delade
 • salt
 • svartpeppar, nymalen

Gör så här

 1. Salta och peppra den rumstempererade biffen. Var försiktig med pepparn, större delen av pepparn har vi på när biffen är klar.

Vid grillen

 1. Tänd kolen i ett tändrör, fyll tändröret hela vägen upp, det kan gärna vara rågat. När kolen har perfekt glöd, häll dem i mit- ten av grillen.
 2. Stäm av värmen. Gallret ska vara hett och väl bor- stat. Använd med fördel ett gjutjärnsgaller.
 3. Lägg på citronerna med snittytan nedåt på direkt värme.
 4. Placera biffarna på direkt värme. Det första som händer nu är att biffarna fastnar på gallret. Försök inte att peta loss dem utan stäng locket. Vänta i ca 1 1⁄2 minut, känn om biffarna har släppt från gallret. Har de släppt vänder du dem och upprepar proceduren. På det här sättet får du snygga grillränder och en bra färg på biffen.
 5. Kolla temperaturen på dina biffar, med största säkerhet har de inte kommit upp i temperatur än. De ska komma upp i 52°C kärntemperatur för att vara medium. Ligger biffarna under 52°C, placera dem på indirekt värme i grillen. Låt dem ligga där tills du får rätt temperatur. Och ja, locket ska vara på.
 6. När biffarna har rätt temperatur, alltså 52°C, pressa över grillad citronsaft och plocka dem ur grillen. Låt biffarna vila i minst 10 minuter. Värmen i biffar- na kommer att stiga till ca 55°C.
 7. Servera dem gärna på en bädd av rucola, med finhackad chili över och en bit nygrillad citron till.