Handskuren råbiff med tryffel

koket.se
Handskuren råbiff med tryffel
Adam Dahlberg
Adam Dahlberg

Handskuren råbiff med tryffel

Av: Albin Wessman, Adam Dahlberg

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

20 m + tid i frys

Bjud på en handskuren råbiff med tryffel, rostad mandel och havgusost på smörstekt japanskt mjölkbröd.

Se Albin Wessman laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Råbiff

  • 120 g ryggbiff (hängmörad svensk)
  • 4 msk arbequina olivolja
  • 4-6 msk vatten, kallt
  • svartpeppar
  • salt

Tillbehör

  • 1 silverlök
  • 50 g ättiksprit 12 %
  • 100 g strösocker
  • 25 g ost, riven (48 månader Havgusost eller parmesanost)
  • 25 g rostade mandlar, riven
  • 25 g smör, rumstempererat
  • 4 skivor japanskt mjölkbröd (eller vitt toastbröd)
  • 50 g smör (till stekning)

Servering

  • majonnäs
  • 50 g vintertryffel (färsk)

Gör så här

Råbiff

  1. Frys biffen hastigt så att den går lättare att skiva.
  2. Skär sedan biffen mycket fint för hand med en vass kniv.
  3. Smaka upp tartaren med salt, peppar, olivolja och lite kallt vatten för konsistensens skull. Den får inte bli för stabbig utan skall kännas len och krämig.

Tillbehör

  1. Skala och skiva löken tunt på mandolin.
  2. Koka upp ättika och socker, kyl ned.
  3. Blanda löken med ättikslagen.
  4. Lyft upp lökskivorna efter 10 minuter.
  5. Blanda riven ost, mandel och tempererat smör.
  6. Stek brödet frasigt och gyllenbrunt på båda sidor i smör (ej mandelsmöret utan övriga 50 g). Låt sedan bröden svalna något.

Servering

  1. Stryk mandelsmöret på brödskivorna.
  2. Fördela sedan tartaren på bröden och toppa med syrad lök.
  3. Ringla majonnäs över och avsluta med nyhyvlad tryffel