Barbeque à la Norrland

Barbeque à la Norrland
Foto: TV4

Barbeque à la Norrland

Av: Roine - Umeå

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

1h 30 min

Ugnsbakade rotfrukter, granrökt kyckling och baba ganoush. En fantastisk grillrätt med touch av Mellanöstern.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Ugnsbakade rotfrukter

  • 0,5 kg potatis
  • 0,5 kg morot
  • 200 g palsternacka
  • 200 g rödbeta
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 0,5 tsk svartpeppar

Granrökt kyckling

  • 4 kycklingfiléer
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk soja
  • 1 msk senap
  • 3 krm svartpeppar
  • Rejält med granris

Tomat- och ruccolasallad

  • 100 g rucolasallad
  • 225 g körsbärstomater, delade
  • 0,5 chilifrukt, urkärnad, hackad
  • 3 stjälkar färsk basilika
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 0,5 klyfta vitlök, riven

Baba ganoush

  • 1 aubergine, ugnsbakad och mosad
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 2 msk tahinipasta
  • 3 msk citron, saft
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

Ugnsbakade rotfrukter

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala rotfrukterna och skär i jämnstora bitar.
  3. Lägg rotfrukterna i en långpanna och ringla över olivolja.
  4. Tillsätt salt och peppar. Rör om med händerna.
  5. Stek mitt i ugnen i 30 minuter.
  6. Rotfrukterna ska bli mjuka.

Granrökt kyckling

  1. Tänd grillen. Blanda olivolja, soja och senap i en skål.
  2. Tillsätt lite svartpeppar.
  3. För över marinaden till en påse och lägg i kycklingfiléerna.
  4. Fukta granriset lätt och lägg det på den vita kolbädden.
  5. Lägg sedan kycklingfiléerna på grillen och grilla under lock i cirka 45 min.
  6. Vänd kycklingfiléerna efter halva tiden. Pensla eventuellt med lite olivolja.
  7. Tillsätt mer granris vid behov.

Tomat- och rucolasallad

  1. Lägg rucolasallad i en skål.
  2. Dela tomaterna på mitten och lägg dem i skålen.
  3. Skiva chilin fint och tillsätt.
  4. Lägg i några större basilikablad.
  5. Tillsätt olivolja och balsamvinäger.
  6. Riv en halv skalad vitlöksklyfta.
  7. Blanda ihop och servera.

Baba ganoush

  1. Värm ugnen till 150 grader.
  2. Pensla äggplantan med olja och stick i den några gånger med en gaffel.
  3. Baka mitt i ugnen i cirka 30 minuter.
  4. Det går också bra att grilla äggplantan.
  5. Låt äggplantan svalna och dela den sedan på längden.
  6. Skrapa ur innanmätet med en sked och mosa.
  7. Lägg upp det i en skål.
  8. Kasta skalen.
  9. Tillsätt vitlök, sesampasta, citronsaft och olivolja.
  10. Blanda väl. Smaka av med salt och peppar.
  11. Tillsätt eventuellt mer citronsaft.
  12. Garnera gärna med lite finhackad persilja.