Souvlaki på fläskfilé med stompad potatis och tzatziki

Robert varmrätt
Foto: TV4

Souvlaki på fläskfilé med stompad potatis och tzatziki

Av: Robert - Borås

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

1h 10 min

Souvlaki på fläskfilé, stekt och grillad på spett tillsammans med citron och färska lagerblad. Serveras med stompad potatis med fetaost och honung samt tzatziki och färska cocktailtomater

Ingredienser

portioner
  • 600 g fläskfilé

marinad

  • 1 citron
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 kruka salvia
  • 0,5 kruka rosmarin
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • citron, skivad
  • färska lagerblad

Stompad potatis med fetaost och honung

  • 1 kg mjölig potatis
  • 150 g fetaost
  • 1 msk paprikapulver
  • 0,5 msk malen spiskummin
  • 0,5 msk torkad timjan
  • 0,5 msk rosmarin
  • 0,5 msk persilja
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 2 msk honung, flytande
  • 2 msk olivolja

Tsatsiki

  • 1 gurka, riven
  • 2 tsk salt, till gurkan
  • 0,5 krm salt, till blandning
  • 0,5 krm blandpeppar (rosépeppar, vitpeppar, svartpeppar och grönpeppar)
  • 1 tsk dill
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 2 msk olivolja
  • 300 g grekisk yoghurt
  • 2 klyftor vitlök, pressade

Gör så här

  1. Skiva fläskfilén, ca 2 cm tjocka skivor.
  2. Blanda ingredienserna till marinaden, lägg i fläskfilén och låt stå minst en timme.
  3. Stek köttet (1½ cm tjocka) i grillpanna i ca 5 minuter på varje sida.
  4. Placera dessa därefter köttet som ett torn på tallriken och stick en trästicka rakt igenom. Toppa med ett färskt lagerblad och en citronskiva.

Stompad potatis med fetaost och honung

  1. Mosa kokt potatis i stora bitar i fyra smorda ugnsfasta formar.
  2. Strö över kryddorna, ringla över honung och olivolja.
  3. Avsluta med fetaost i smulor. Ställ in i ugnen i ca 15 minuter på 200 grader.

Tsatsiki

  1. Riv en hel gurka och lägg i en sil, salta och låt vattna ur.
  2. Blanda gurka och grekisk yoghurt med övriga ingredienser och smaka av med kryddorna.
  3. Ställ in i kylskåpet fram till servering.