Peters specialare med fläskfilé

126 röster
70 min
4

Gräddig fläskfilé i ugn med gorgonzola och bacon. Serveras med kokt ris och sallad.

Dryck
Chateau Batailley Grand Cru Classe, Pauillac 2005. Den passar utmärkt till alla olika kötträtter. Det är ett neutralt rödvin som utstrålar massor av smak och som är rund och blöt. Den innehåller lite garvsyra.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
70 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 2 dl ris
  • 4 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 800 g fläskfilé
  • salt
  • peppar
  • ca 280 g bacon [2 förp]
  • 2 purjolökar
  • smör, till stekning (eller olja)
  • 200 g gorgonzola (eller efter behag)
  • 6 dl grädde

sallad

  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 grön paprika
  • 2 morötter
  • 1 bukett broccoli
  • 10 rädisor
  • 1 slanggurka, urkärnad och skalad
  • 5 msk extra virgin olivolja
  • 2 krm salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 0,5 citron
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Koka riset och lägg det i en stor ugnssäker form eller små former som man kan servera portionsvis.
  2. Skiva fläskfilén, salta och peppra och bryn skivorna i smör eller olja. Lägg fläskfilén jämnt över riset. Hacka bacon och purjolök och stek dem till gyllenbrun färg, gärna lite krispigt. Strö sedan över baconen och purjolöken i ett tunt lager på fläskfilén. Sist men inte minst, skiva gorgonzolan i tunna skivor och lägg den utspridd över rätten. Därefter häller man över grädden och gräddar på 175 grader i 30 min.
  3. Grönsallad
    Skala, skölj och hacka grönsakerna i önskad storlek. Blanda med olivolja, salt och peppar. En halv citron pressas över hela salladen och rör om ordentligt.
  4. Till denna rätt serverar man självklart en härlig sallad med säsongens grönsaker som man marinerar i olivolja och kryddor efter egen smak.

Laddar fler recept...