Smörstekt fjärsingfilé med räksås

Smörstekt fjärsingfilé med räksås
Foto: TV4

Smörstekt fjärsingfilé med räksås

11

14 ingredienser

1 h

Fjärsing med räksås som serveras med sparrispotatis i brynt smör och dill

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4
  • 600 g fjärsingfilé, med skinn
  • 1 kg sparrispotatis
  • 400 g räkor (MSC-märkta)
  • 150 g smör
  • 1 knippe dill
  • 3 dl vitt vin
  • 0,75 dl gräslök
  • 2 schalottenlökar
  • 1 dl vetemjöl
  • 1-2 tsk salt
  • 1-2 tsk peppar
  • 3 dl grädde
  • 2 dl vatten
  • smör och mjöl till redning

Gör så här

  1. Skölj fjärsingfiler i kallt vatten och torka av dem. Skala räkorna.
  2. Sås
    Finhacka schalottenlöken och fräs i smör, lägg i skalen från räkorna, slå på vin och 2 dl vatten. Koka 20 min, sila av och koka ner (reducera) ytterligare till ca 2 dl av fonden kvarstår. Slå på 2 dl grädde och koka ca 20 min.
  3. Gör en smörkula av smör och vetemjöl 50/50 och lägg i en liten kula. Börja med lite och fortsätt tills du är nöjd med konsistensen. Smaka av med salt och peppar, spä med mer grädde om såsen är för skarp. Lägg i gräslöken mot slutet.
  4. Koka sparrispotatisen, ca 15 min eller tills den känns bra, ställ undan.
  5. Lägg 1 dl vetemjöl, 1 tsk salt och 1 tsk peppar på ett fat. Vänd fjärsingen i vetemjölet. Stek i smör på halvhög värme cirka 1,5 min på skinnsidan och sedan ca 1 min på andra sidan, fjärsing är ofta liten och tunn.
  6. Bryn 150 g smör och slå över potatisen. Finhacka lite dill och strö över potatisen. Lägg upp fisken och slå lite räksås över, lägg på några av de skalade räkorna.