Marias mustiga älggryta

Foto: TV4
Marias mustiga älggryta
16 ingredienser
Härlig viltgryta med potatis och syltlök.
Vintips från Maria
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se fler recept från
Ingredienser
- 800 g grytbitar av älg
- Smör eller margarin
- 1 köttbuljongtärning
- 5-6 dl vatten
- 10-12 kryddpepparkorn
- 5 rosépepparkorn
- 3 lagerblad
- salt
- vitpeppar
- Knorr kött- och grillkrydda
- 1 gul lök, skivad
- 3-4 morötter, skalade och slantade
- 200-250 g inlagd syltlök
- 3 dl vispgrädde
- 2-3 tsk guldsoja såskulör
- majsstärkelse, till redning
Gör så här
- Skala och slanta morötterna. Skala och skiva löken till grova strimlor.
- Krydda älggrytbitarna runt om med salt, vitpeppar och kött- och grillkrydda.
- Koka upp vatten, buljongtärning, kryddpepparkorn, rosépepparkorn, lagerbad och ett par tsk soyakulör.
- Bryn älggrytbitarna runt om i smör i het panna.
- Lägg därefter över köttet i buljongvattnet och tillsätt löken. Låt grytan stå och puttra 1-1 1/2 timme.
- Tillsätt sedan de slantade morötterna och låt puttra ytterligare 40- 50 minuter.
- Därefter tillsätts vispgrädde och ytterligare några tsk sojakulör. Red sedan av med ett par msk maizenamjöl utrört i lite vatten.
- Blanda ner syltlöken, spara några att toppa grytan med vid servering.
- Toppa även grytan vid servering med lite finhackad bladpersilja. Servera grytan med kokt potatis och lite smörstekta kantareller.
- Lingonsylt eller svartvinbärsgelé smakar mkt gott till.