Marias mustiga älggryta

Marias mustiga älggryta
Foto: TV4

Marias mustiga älggryta

20

16 ingredienser

Härlig viltgryta med potatis och syltlök.

Vintips från Maria
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

  • 800 g grytbitar av älg
  • Smör eller margarin
  • 1 köttbuljongtärning
  • 5-6 dl vatten
  • 10-12 kryddpepparkorn
  • 5 rosépepparkorn
  • 3 lagerblad
  • salt
  • vitpeppar
  • Knorr kött- och grillkrydda
  • 1 gul lök, skivad
  • 3-4 morötter, skalade och slantade
  • 200-250 g inlagd syltlök
  • 3 dl vispgrädde
  • 2-3 tsk guldsoja såskulör
  • majsstärkelse, till redning

Gör så här

  1. Skala och slanta morötterna. Skala och skiva löken till grova strimlor.
  2. Krydda älggrytbitarna runt om med salt, vitpeppar och kött- och grillkrydda.
  3. Koka upp vatten, buljongtärning, kryddpepparkorn, rosépepparkorn, lagerbad och ett par tsk soyakulör.
  4. Bryn älggrytbitarna runt om i smör i het panna.

  5. Lägg därefter över köttet i buljongvattnet och tillsätt löken. Låt grytan stå och puttra 1-1 1/2 timme.
  6. Tillsätt sedan de slantade morötterna och låt puttra ytterligare 40- 50 minuter.
  7. Därefter tillsätts vispgrädde och ytterligare några tsk sojakulör. Red sedan av med ett par msk maizenamjöl utrört i lite vatten.
  8. Blanda ner syltlöken, spara några att toppa grytan med vid servering.
  9. Toppa även grytan vid servering med lite finhackad bladpersilja. Servera grytan med kokt potatis och lite smörstekta kantareller.
  10. Lingonsylt eller svartvinbärsgelé smakar mkt gott till.