Oxrygg med pommes Anna

Oxrygg
Foto: TV4

Oxrygg med pommes Anna

0

7 steg att laga

19 ingredienser

70 min

Lågtempererad hängmörad oxrygg från Black Angus, serveras med en pommes Anna och murkelcréme samt en frikassé på brysselkål och rökt sidfläsk.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 800 g oxrygg, brynt på alla sidor
  • 1 msk salt
  • 2 tsk peppar

Pommes Anna

  • 8 potatis king edward, skalade och skivade
  • 1 king solo vitlök, hackad
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk peppar

Murkelcréme

  • 200 g murkla, hackade
  • 0,5 king solo vitlök, hackad
  • 1 msk smör
  • 2 tsk koncentrerad kalvfond
  • 2 msk vitt vin
  • 4 dl grädde

Frikassé

  • 16 brysselkål, kokta och halverade
  • 80 g rökt sidfläsk, tärnat
  • 10 g färsk persilja, hackad
  • 2 msk smör
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar

Gör så här

  1. Oxrygg och pommes Anna
    Salta och peppra det brynta köttet, och tillaga det i ugn på 75 grader i ca 6-7 timmar.
  2. Låt det sedan vila i 30 min och skär upp i fina skivor.
  3. Blanda den skivade potatisen med det smälta smöret, smaksätt med vitlök, salt och peppar.
  4. Lägg sedan potatisen i små runda formar, grädda i ugnen på 175 grader i 45 minuter. Låt svalna något.
  5. Tillbehör
    Stek murklor, lök och vitlök i smör i 10 minuter på medelvärme.
  6. Slå på fond och vin och låt det koka ned till hälften, häll sedan på grädde och låt det koka ned till hälften.
  7. Stek sidfläsket och kålen i smör tills de är gyllene, ca 5 min. Smaksätt med persilja, salt och peppar.