Älgfärsbiffar med potatisrulle

POPULÄRT
Älgfärsbiffar med potatisrulle
Foto: tv4

Älgfärsbiffar med potatisrulle

Av: Kajsa - Kiruna

Från: Halv åtta hos mig

31 ingredienser

ca 1,5 h

Älgfärsbiffar med potatisrulle serveras med morotsband, sockerärtor samt choklad- och portvinsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
5358 Soprasasso Valpolicella Ripasso, Veneto, Italien
Ett fruktigt och kryddigt vin med inslag av björnbär och blåbär. Vinets frukt och runda tanniner blir en fin match till biffarna samt samt örtigheten i potatisrullen.

Ingredienser

portioner

Chokladig portvinssås

  • 2 dl portvin
  • 1 dl vatten
  • 2 msk viltfond
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 25-50 g mörk choklad 70 %
  • 1-2 tsk lingonsylt
  • 1 msk smör
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Örtig potatisrulle

  • 250 g färdig smördeg, på rulle
  • 600 g fast potatis, skalad
  • 2 klyftor vitlök
  • färsk timjan
  • färsk rosmarin
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 ask färskost med vitlök och örter
  • 1 ägg

Älgfärsbiffar

  • 500 g älgfärs
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 dl ströbröd
  • 0,5 msk viltfond
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 0,5 tsk lökpulver
  • 1 ägg
  • 1 msk smör
  • 1 msk rapsolja

Morotsband och sockerärtor

  • 2-3 morötter
  • sockerärtor
  • 1 msk smör

Gör så här

Chokladig portvinssås

  1. Fräs hackad schalottenlök i lite smör så den blir mjuk och genomskinlig, tillsätt portvin, vatten och viltfond.
  2. Reducera såsen till ungefär hälften (låt småkoka i 30-60 min).
  3. Tillsätt choklad och lingonsylt, smaka av med salt och peppar, sila såsen, värm och tillsätt resten av smöret.

Örtig potatisrulle

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Riv potatisen grovt. Torka gärna av potatisen och stek sedan omedelbart i smör med vitlöken några minuter, salta och peppra. Tillsätt en halv kruka timjan och ca 1/3 kruka rosmarin.
  2. Rulla ut smördeg på bakplåtspapper, fördela potatisen i mitten av smördegen, klicka på färskosten, vik över degen, pensla med lätt uppvispat ägg och grädda 20 minuter i mitten av ugnen.

Älgfärsbiffar

  1. Låt ströbröd svälla i vispgrädden ca 15 min, blanda i ägg, kryddor, fond och älgfärs, forma till biffar. Stek i smör och rapsolja på medelstark värme i ca 10 min.

Morotsband och sockerärtor

  1. Hyvla band av morot med osthyvel, stek snabbt i het panna med sockerärtorna (i smöret).#