Helstekt oxfilé med rödvinssås och tillbehör

2 h
4 - 6
Helstekt oxfilé med rödvinssås och tillbehör
Foto: tv4

En riktig lyxmiddag med oxfilé, potatisgratäng med västerbottenost, rödvinssås och vispat vitlökssmör. Och inte att glömma - ugnsbakade tomater med parmesanost.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

26 mars 2014
2 h
4 - 6

Du behöver

  • 1 kg oxfilé
  • smör
  • flingsalt och svartpeppar

Rödvinssås

  • 1 liten gul lök
  • 0,5 morot
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 4 msk smör
  • 6 svartpepparkorn, krossade
  • 1 msk tomatpuré
  • 3,5 msk vetemjöl
  • 3,5 dl rödvin
  • 3 dl köttbuljong (gjort på tärning)
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 krm timjan
  • 1 krm salt

Potatisgratäng

  • 10 medelstora potatisar (ca 1,2 kg)
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • ca 5 dl västerbottenost, riven
  • 1 dl grädde
  • 2 dl standardmjölk
  • 1-2 tsk torkad oregano
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar

Ugnsbakade tomater

  • ca 8 små tomater
  • 25 g smör
  • 2 msk vitlök, finhackad
  • 0,5 dl persilja, finhackad persilja
  • 1 dl parmesanost, finriven

Vispat vitlökssmör

  • 75 g smält smör
  • 125 g smör, rumstempererat
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 0,5 tsk flingsalt

Servering

  • grön sparris på burk

Gör så här

  1. Låt filén ligga framme i rumstemperatur 1 timme innan tillagning.
  2. Sätt ugnen på 100 grader.
  3. Bryn oxfilén i smör runtom.
  4. Sätt termometern så spetsen hamnar mitt i köttet. Innertemperaturen bör vara 55-57 grader när filéen tas ut ur ugnen (ca 30-40 min).
  5. Krydda filén runtom med flingsalt och svartpeppar. Låt den vila ca 10 minuter.
  6. Skär upp i ca 1 cm-tjocka skivor (inte tjockare), servera 2 skivor per person.
  7. Rödvinssås
    Hacka lök, morot och vitlök fint.
  8. Fräs grönsaker och pepparkorn i en kastrull med 2 msk smör, tills de är mjuka.
  9. Tillsätt tomatpuré, pudra över mjölet. Blanda och späd med 3 dl rödvin, buljong och soja som du tillsätter i omgångar. Krydda med salt och timjan, och låt såsen koka i 15 min.
  10. Sila såsen och vispa i 2 msk smör, samt 1/2 dl rödvin.
  11. Potatisgratäng
    Skala och skiva potatisen skölj den och låt den ligga i vatten.
  12. Skala och skiva löken, fräs den mjuk i lite smör utan att den får färg. Pressa ned vitlöksklyftorna och blanda om.
  13. Smörj en eldfast form.
  14. Låt potatisen rinna av i ett durkslag. Varva sedan potatis, lök, ost (2 dl) och kryddor. Avsluta med ett lager potatis.
  15. Blanda grädden och mjölken och häll över. Strö över ca 3 dl ost, grädda i ugn i 180 grader (varmluftsugn) tills potatisen känns mjuk (45-60 min).
  16. Ugnsbakade tomater
    Sätt ugnen på 200 grader.
  17. Dela tomaterna på mitten och lägg med snittytan uppåt i en eldfast form.
  18. Blanda smöret med resten av ingredienserna och fördela blandningen på tomaterna. Krydda lite lätt med salt och peppar, gratinera i ca 10 minuter.
  19. Vispat vitlökssmör
    Häll det smälta smöret i en rundbottnad skål, tillsätt sedan det rumstempererade smöret i klickar. Vispa med elvisp tills det blir fluffigt, och smaksätt med vitlök och salt (helst flingsalt).
  20. Servering
    Värm gröna sparrisknoppar och servera till middagen.
Kommentera receptet

Fler goda recept