Bouillabaisse med parmesan- och vitlökscrème

Bouillabaisse med parmesan- och vitlökscrème
Foto: TV4

Bouillabaisse med parmesan- och vitlökscrème

4

7 steg att laga

24 ingredienser

60 min

Sydfransk mustig fiskgryta med stenugnsbakat levain.

Ingredienser

portioner4 - 5 portioner

Bouillabaisse

  • 1 kg blandade fisksorter
  • 300 g räkor med skal
  • 1,5 l vatten
  • 2 fiskbuljongtärning
  • 1 lagerblad
  • 1 gul lök (stor)
  • 2 msk olivolja
  • 400 g krossade tomater
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 0,5 tsk fänkålsfrö
  • 0,5 g saffran [1 förp]
  • 0,5 apelsin, skal
  • 2 klyfta vitlök
  • 0,5 dl persilja, finhackad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 apelsin, pressade

Parmesan och vitlökscrème

  • 1 förp lätt crème fraiche
  • 2 klyfta vitlök
  • 100 g parmesanost, riven
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Övrigt

  • stenugnsbakad levain

Gör så här

  1. Boullabaisse
    Skär fisken i 3-5 cm stora kuber, skala räkorna.
  2. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i oljan i en rymlig gryta.
  3. Lägg i saffranet och låt fräsa med en liten stund, smula i buljongtärningarna, häll i vattnet.
  4. Tillsätt därefter krossade tomaterna, vin, stött timjan och fänkål, rivet citronskal samt skalad och pressad vitlök. Koka 8-10 minuter. Dra åt sidan.
  5. Koka upp soppan igen strax före servering. 
  6. Tillsätt fisken, låt sakta sjuda i 3-5 minuter. Smaka av med apelsinsaft eventuellt salt. Lägg i räkor i den heta soppan.
  7. Vitlöks- och parmesancrème
    Riv vitlöken på rivjärn. Blanda med crème fraichen och parmesanosten. Smaksätt med salt och peppar.