Bouillabaisse med parmesan- och vitlökscrème

Bouillabaisse med parmesan- och vitlökscrème
Foto: TV4

Bouillabaisse med parmesan- och vitlökscrème

4

7 steg att laga

24 ingredienser

60 min

Sydfransk mustig fiskgryta med stenugnsbakat levain.

Vintips från Fia
Errazuriz Max Reserva, Chardonnay
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


Ingredienser

portioner4 - 5 portioner

Bouillabaisse

  • 1 kg blandade fisksorter
  • 300 g räkor med skal
  • 1,5 l vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 1 lagerblad
  • 1 gul lök (stor)
  • 2 msk olivolja
  • 400 g krossade tomater
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 0,5 tsk fänkålsfrö
  • 0,5 g saffran [1 förp]
  • 0,5 apelsin, skal
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl persilja, finhackad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 apelsiner, pressade

Parmesan och vitlökscrème

  • 1 förp lätt crème fraiche
  • 2 klyftor vitlök
  • 100 g parmesanost, riven
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Övrigt

  • stenugnsbakad levain

Gör så här

  1. Boullabaisse
    Skär fisken i 3-5 cm stora kuber, skala räkorna.
  2. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i oljan i en rymlig gryta.
  3. Lägg i saffranet och låt fräsa med en liten stund, smula i buljongtärningarna, häll i vattnet.
  4. Tillsätt därefter krossade tomaterna, vin, stött timjan och fänkål, rivet citronskal samt skalad och pressad vitlök. Koka 8-10 minuter. Dra åt sidan.
  5. Koka upp soppan igen strax före servering. 
  6. Tillsätt fisken, låt sakta sjuda i 3-5 minuter. Smaka av med apelsinsaft eventuellt salt. Lägg i räkor i den heta soppan.
  7. Vitlöks- och parmesancrème
    Riv vitlöken på rivjärn. Blanda med crème fraichen och parmesanosten. Smaksätt med salt och peppar.
TIPS!
läs mer
Mayas dryckestips till Myllymäkis meny

Årets vintrender

Sommelier Maya Samuelsson kikar på vinåret 2021.

Läs mer