Zucchini- och fetaostbiffar med medelhavspotatis

Foto: TV4
Zucchini- och fetaostbiffar med medelhavspotatis
34 ingredienser
50 m
Bjud på zucchini- och fetaostbiffar med medelhavspotatis, tomat- och mozzarellasallad, vitlöksostsås samt myntasås.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Felicias tips på passande dryck:
Amarone Classico Montini (nr 12363-01), 179 kronor.
Eller Castelforte Ripasso (5352-01), 79 kronor.
Ingredienser
Zucchini- och fetaostbiffar
- 0,5 zucchini
- 1 rödlök (stor)
- 100 g dill
- 4 ägg
- 300 g fetaost
- svartpeppar
- 2 tsk salt
- örtsalt
- 2-3 dl vetemjöl
- rapsolja, till tillagning
Medelhavspotatis med citron
- 8 potatisar
- 2 morötter
- 3 citroner
- 4 klyftor vitlök
- 1,5 dl vatten
- 1,5 dl olivolja
- 1,5 msk oregano
- 0,5 msk basilika
- salt
- peppar
Tomat- och mozzarellasallad (toppad med basilika)
- 2 tomater (stora)
- 2 mozzarellaostar
- 10-15 basilikablad, färska
- 0,5 dl olivolja
- örtsalt
Vitlöksostsås (varma såsen)
- 200 g Crème bonjour, vitlöksost
- 1 dl crème fraîche
- 0,5 grönsaksbuljongtärning
Myntasås (kalla såsen)
- 3 dl turkisk yoghurt
- 3 msk olivolja
- citron, några droppar pressad
- mynta, torkad eller färsk (efter smak)
- salt
- svartpeppar
Gör så här
Zucchini- och fetaostbiffar
- Riv zucchinin grovt, hacka rödlöken och dillen och blanda allt i en bunke.
- Knäck äggen och rör i mjölet lite i taget tills alla klumpar försvunnit.
- Blanda i peppar, salt och örtsalt och smula i fetaosten.
- Häll rapsoljan i en stekpanna så att det täcker ca 1/3 av pannans höjd.
- Lägg i en tesked av smeten för att se om oljan blivit tillräckligt varm. Det ska bubbla rejält!
- Klicka ut smeten i pannan med en matsked, men var försiktig så att det inte stänker.
- Låt "biffarna" fritteras i ca 1-2 minuter på varje sida tills den får en gyllenbrun färg och lägg sedan upp dem på hushållspapper för att få bort överflödig olja.
Medelhavspotatis med citron
- Skala och skär potatisen och morötterna i ganska stora bitar och lägg ut dem i en ugnsfast form.
- Dela citronerna och pressa ut saften över potatisen. Häll i vatten och olivoljan. Salta och peppra enligt önskemål. Blanda runt potatisen.
- Grilla i ugnen i 200°C ca 25-30 minuter.
Vitlöksostsås (varma såsen)
- Blanda ihop ingredienserna i en kastrull och koka upp.
Myntasås (kalla såsen)
- Blanda yoghurt och olivolja till en kräm. Droppa i citronsaft och lägg i myntan.
- Smaka av med salt, peppar och mynta.
Tomat- och mozzarellasallad (toppad med basilika)
- Skiva tomaterna och mozzarellan. Ringla över olivolja och salta med örtsaltet.
- Strö över stora bitar basilika.