Chokladkaka med cointreaugrädde

Chokladkaka med cointreaugrädde
Foto: tv4

Chokladkaka med cointreaugrädde

Av: Diamant-Kimberley - Kiruna

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

2 h 30 min (kakan behöver kallna)

Himmelsk chokladkaka som är svår att motstå. Servera med vispad grädde som smaksatts med cointreau.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet
Dryck

8048 Kopke Fine Ruby Port 375ml, Douro, Portugal
Ett sött, smakrikt och fruktigt portvin. Sötman i vinet möter sötman från chokladen samt fetman från grädden.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
8 - 10 bitar

Botten

  • 150 g smör
  • 2 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kaffe, kallt
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver

Fudge

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk sirap
  • 100 g mörk choklad
  • 75 g smör (rumstempererad)

Cointreauvispad grädde

  • 5 dl vispgrädde
  • 2-4 cl cointreau

Topping

  • apelsin, skalet, rivet
  • blandade nötter, hackade
  • choklad, hackad

Gör så här

Håll skärmen tänd

Botten

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Vispa ihop ägg, socker, vaniljsocker. Tillsätt därefter kaffet.
  3. Häll i mjöl, kakao och bakpulver.
  4. Häll sedan i smöret.
  5. Häll smeten i en smord form och grädda i ca 20 minuter.

Fudge

  1. Blanda i alla ingredienser förutom smöret.
  2. Koka upp smeten till en blank, tjock smet. Häll därefter i smöret.
  3. Häll nu fudgeblandningen över kakan.
  4. Toppa chokladkakan med rivet apelsinskal och nötter alternativt mer choklad.

Cointreauvispad grädde

  1. Vispa upp grädden till önskad konsistens. Häll i cointreau och rör om.