Älggryta med mandelpotatisbakelse

Älggryta med mandelpotatisbakelse
Foto: TV4

Älggryta med mandelpotatisbakelse

Av: Anki - Umeå

Från: Halv åtta hos mig

26 ingredienser

2h

Älggryta med mandelpotatisbakelse och morotstrassel. En blandning av mammas klassiska och Klötzkes moderna. Receptet är beräknat till 4 personer.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Potatisbakelse

  • 15 mandelpotatisar
  • 2 dl Västerbottensost, grovt riven
  • 2 ägg
  • 50 g smör
  • 0,5 dl mjölk
  • salt
  • vitpeppar

Älggryta

  • 1 kg grytbitar av älg
  • 20 g smör
  • 5 schalottenlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 tomater i klyftor
  • 3 cm färsk ingefära, skalad
  • 1 chilifrukt
  • 2 stjärnanis
  • 2 lagerblad
  • 5 hela kardemummakorn
  • 2 dl rött vin
  • 1,5 dl viltfond
  • grädde (efter smak)

Morotstrassel

  • 4 morötter
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 0,5 dl vatten, hett
  • flingsalt
  • malen kanel

Gör så här

Potatisbakelse

  1. Skala och koka potatisen i väl saltat vatten.
  2. Häll av vattnet, mosa potatisen lätt med en träslev och rör ner samtliga ingredienser till en fluffig potatismos.
  3. Spritsa i smorda muffinsplåtar och grädda i 200 grader i ca 20 min, tills de fått fin yta och har ”rest sig” ur formen.

Gryta

  1. Putsa älgköttet och skär i bitar som du tycker är lagom för gryta.
  2. Bryn i smöret direkt i tryckkokaren, tillsätt kryddorna i en kryddpåse, tomaterna, löken, vin och fond.
  3. Sätt på locket till tryckkokaren och låt ventilen vara öppen tills koktemperatur uppnåtts.
  4. Då minskas värmen till lägsta och tryckventilen fälls ned.
  5. Låt koka i ca 20 minuter. Var noga med att allt tryck har släppt ur grytan innan locket öppnas.
  6. Sila av fonden och låt den reducera i ny panna.
  7. Tillsätt grädde efter smak och tills såsen är den konsistens som du önskar.

Morotstrassel

  1. Skala morötterna och fortsätt ”skala” dem i långa remsor.
  2. Lägg dem i en skål. Blanda lagen och slå över morötterna, blanda och plasta in.
  3. Låt stå i rumstemperatur tills servering, gärna ett par timmar.