Glace de Rambutan

Foto: TV4
Glace de Rambutan
10 ingredienser
30 min
Hemgjord glass med flamberade rambutan.
Dryckestips
Liqvor - Grand Marnier Cordon Rouge
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 4 ägg
- 4 dl grädde
- 1 dl florsocker
- 2 vaniljstänger
- 1 tsk strösocker
- 1 förp lychees från rambutan alt färska rambutan 4/pers
- 1 förp cialde ripiene
Till garnering och flambering
- 6 jordgubbar
- ev 12 rån
- 8 cl cognac
Gör så här
- Börja med att dela vaniljstången på längden i sockret och skrapa ut fröna.
- Dela äggen försiktig i vitor och gulor.
- Vispa florsockret tillsammans med gulorna.
- Blanda sedan i vaniljfröna och sockret.
- Vispa vitorna till ett fast skum (det skall kunna hållas upp och ner utan att rinna ut).
- Vispa grädden fast och fin i egen bunke.
- Blanda därefter äggulemixen i grädden.
- Tillsätt sedan de vispade äggvitorna.
- Blanda allt omsorgsfullt, gärna med en stekspade och lägg blandningen i en fin form i minst 3 timmar i frysen. Rör gärna om någon gång i början av infrysningstiden.
- Ta ut glassen ca 20 minuter före serveringen, så att den mjuknar lite och blir enklare att portionera.
- Portionera upp i glas eller skålar. Ställ sedan tillbaka portionerna i frysen.
- Öppna burken med lychees och beroende på storleken på frukten väljer du 3-4 st per person.
- Lägg dem i en stekpanna med relativt hög kant.
- Ta med en del av spadet och värm på hög värme.
- Tillsätt cognacen och hetta upp ordentligt, så att du får en bra flambering. Akta! Gör inte detta under fläkten!
- Låt det svalna lite.
- Ta ut glassen från frysen, tillsätt 2 st cialde repiene och häll frukten och en del av cognacsblandningen över glassen.
- Dekorera med en jordgubbe och eventuellt rån.