1 förp lychees från rambutan alt färska rambutan 4/pers
1 förp cialde ripiene
Till garnering och flambering
6 jordgubbar
ev 12 rån
8 cl cognac
Gör så här
Börja med att dela vaniljstången på längden i sockret och skrapa ut fröna.
Dela äggen försiktig i vitor och gulor.
Vispa florsockret tillsammans med gulorna.
Blanda sedan i vaniljfröna och sockret.
Vispa vitorna till ett fast skum (det skall kunna hållas upp och ner utan att rinna ut).
Vispa grädden fast och fin i egen bunke.
Blanda därefter äggulemixen i grädden.
Tillsätt sedan de vispade äggvitorna.
Blanda allt omsorgsfullt, gärna med en stekspade och lägg blandningen i en fin form i minst 3 timmar i frysen. Rör gärna om någon gång i början av infrysningstiden.
Ta ut glassen ca 20 minuter före serveringen, så att den mjuknar lite och blir enklare att portionera.
Portionera upp i glas eller skålar. Ställ sedan tillbaka portionerna i frysen.
Öppna burken med lychees och beroende på storleken på frukten väljer du 3-4 st per person.
Lägg dem i en stekpanna med relativt hög kant.
Ta med en del av spadet och värm på hög värme.
Tillsätt cognacen och hetta upp ordentligt, så att du får en bra flambering. Akta! Gör inte detta under fläkten!
Låt det svalna lite.
Ta ut glassen från frysen, tillsätt 2 st cialde repiene och häll frukten och en del av cognacsblandningen över glassen.