Halstrad lax med bbq-sås och rostad zucchinipuré

POPULÄRT
koket.se
Halstrad lax med bbq-sås och rostad zucchinipuré
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Halstrad lax med bbq-sås och rostad zucchinipuré

12 ingredienser

30 min

Riktigt god, vällagad och enkel middag där zucchini används i såväl puré som i sallad till den halstrade och barbecuepenslade laxen.

Se Tina Nordström laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 4 zucchini (små, en ska vara till salladen)
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 citron
  • 2 salladslökar
  • 0,5 knippe färsk dill
  • 4 port laxfilé (à 180 g)
  • ca 1 dl barbequesås
  • olivolja
  • smör
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala 3 zucchinis och skiva i tjocka skivor och lägg i en ugnsform. Krossa vitlöken med skalet kvar, lägg i ugnsformen. Ringla över olivolja och salta.
  3. Rosta zucchinin i ugnen ca 15 minuter, den ska bli lite gyllenbrun och mjuk.
  4. Mixa zucchinin slät, glöm inte att ta med oljan från formen. Smaksätt med pressad citron och salt.
  5. Skär den resterande zucchinin i grova bitar. Strimla salladslöken. Plocka dillen.
  6. Stek zucchinin snabbt i olja och smör. Salta och peppra. Vänd ner lök och dill. Smaksätt med lite pressad citron.
  7. Hetta upp en stekpanna med lite olja och strö flingsalt i den. Lägg i laxbitarna och stek dem på bägge sidor i den heta pannan. Ta upp och pensla dem med barbecuesås.
  8. Servera laxen med zucchinipuré och den stekta zucchinisalladen.