Hallontårta på burk

NYHET
koket.se
Hallontårta på burk
Foto: TV4
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Hallontårta på burk

24 ingredienser

1 h

En busenkel variant där tårtbotten serveras i bitar i fina burkar tillsammans med allt gott man vill ha på en tårta som vaniljkräm, grädde och färska bär. Alla får varsin portion av sommarens goda fikatårta!

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Vaniljkräm

  • 3 äggulor
  • 3 msk majsstärkelse
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 dl mjölk (3 %)
  • 0,5 dl grädde
  • 1 tsk vaniljpaste (eller 0,5 vaniljstång)
  • 20 g smör, rumsvarmt

Sockerkaka med citron och vallmo

  • 125 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2,5 dl ljust muscovadosocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 msk blå vallmofrön
  • 1 citron, skal och saft
  • smör (till formen)
  • ströbröd (till formen)

Dekoration

  • 5 dl vispgrädde
  • ev 1 tsk strösocker
  • 2 dl hallonsylt
  • 250 g färska hallon
  • ätbara blommor
  • florsocker

Gör så här

Vaniljkräm

  1. Blanda ihop äggulor, majsstärkelse och strösocker för hand i en skål.
  2. Koka upp mjölk, grädde och vanilj i en kastrull.
  3. Häll ner den varma gräddmjölken med vanilj i ägguleblandningen. Rör hela tiden och häll sedan snabbt tillbaka allt i kastrullen.
  4. Värm på låg till medelvärme, rör hela tiden tills krämen tjocknat. Krämen får inte koka, då blir det äggröra.
  5. När krämen tjocknat så ta av den från värmen och tillsätt smöret.
  6. Häll krämen i en skål, plasta så att plasten ligger på krämen och låt svalna helt i kylen.

Sockerkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Smörj en sockerkaksform (ca 1,5 till 2 liter) med smör och klä formen med ströbröd.
  3. Smält smöret i en kastrull. Häll i en skål och tillsätt mjölken, låt svalna.
  4. Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt.
  5. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål och sikta ner detta i äggsmeten. Vänd runt med en slickepott.
  6. Tillsätt smöret, mjölken, blå vallmofrön, finrivet citronskal och citronsaft i smeten. Vänd runt ytterligare lite till.
  7. Häll smeten i formen, ställ formen näst längst ner i ugnen och grädda i ca 35-45 minuter, känn efter med en sticka.
  8. Ta ut och låt svalna helt.

Dekoration

  1. Vispa grädde och ev 1 tsk strösocker luftigt med hjälp av en elvisp.
  2. Ta fram 8 glas eller burkar. Varva bitar av sockerkakan, vispad grädde, vaniljkräm och hallonsylt.
  3. Dekorera med färska hallon, ätbara blommor och/eventuellt ätbara örter samt pudra över florsocker.