Hallonglass med lakritssås

1h 15m
4
Hallonglass med lakritssås
Foto: TV4

Söt och syrlig hallonglass serveras med lakritssås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

16 november 2017
1h 15m
4

Du behöver

Hallonglass

  • 500 g hallon
  • 2 dl strösocker
  • 5 dl standardmjölk
  • 5 dl vispgrädde
  • 10 äggulor
  • 2 msk citron, juice
  • 1 vaniljstång

Lakritssås

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 3 msk socker
  • 3 msk ljus sirap
  • 1 msk smör
  • 1 dl krossad turkisk peppar
  • svart karamellfärg

Gör så här

  1. Hallonglass
    Lägg hallonen i en bunke och strö över extra lite socker, ca 2 msk.Låt stå och dra en stund.

  2. Häll mjölk och grädde i en tjockbottnad kastrull.
  3. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur kornen och lägg både korn och stång i mjölkblandningen.
  4. 
Värm tills den nästan börjar koka, ställ kastrullen åt sidan och låt blandningen dra i 20 minuter.
  5. Vispa äggulor och 2 dl socker pösigt.
  6. Fiska upp vaniljstången ur gräddmjölken och häll blandningen över äggulorna under konstant vispande.

  7. Häll tillbaka blandningen i kastrullen, ställ kastrullen på spisen och värm blandningen under omrörning tills den börjar tjockna, ca 85 grader.
  8. Häll sedan blandningen i en bunke där den får svalna.
  9. Kör hallonen till ett grovt mos i en matberedare.
  10. Häll ner i den svalnade äggblandningen tillsammans med citronsaften.
  11. Frys i glassmaskin.
  12. Lakritssås
    Blanda grädde, mjölk, socker och sirap i en kastrull och koka tills det börjar tjockna, ca 10 minuter.
  13. Ta kastrullen från plattan och rör ner smör och det krossade godiset. Rör tills allt är upplöst.
  14. Tillsätt svart karamellfärg för att få såsen helt svart.
  15. Servering
    Servera hallonglassen med lakritssås ringlad över.
Kommentera receptet
Glaskampanj

Fler goda recept