Hallon- och rödvinbärsmarmelad med vanilj

Sanna Fyring Liedgren Porträtt

Hallon- och rödvinbärsmarmelad med vanilj

5 ingredienser

Elegant marmelad som du kan passera för att få bort knastret från hallonkärnorna, även om några gärna får vara kvar så man ser att marmeladen innehåller hallon. Bryr du dig inte om att det knastrar lite i munnen är det bara att hoppa över passeringen. Hallonkärnor bränner lätt fast i botten, så rör försiktigt under kokandet. Röda vinbär innehåller mycket pektin och gör att konsistensen blir fin. Det går bra att använda frysta hallon och vinbär. Bären behöver i så fall inte tina innan de kokas, det går så snabbt i kastrullen.

Ingredienser

l
  • 750 g hallon [ca 1 ½ liter]
  • 250 g röda vinbär [ca ½ liter]
  • 1 vaniljstång, urskrapad stång och frön
  • 1 citron, pressad saft (liten)
  • 750 g strösocker

Gör så här

  1. Rensa hallon och vinbär, men skölj dem bara om du måste. Koka upp hälften av hallonen och alla vinbär i en stor och vid kastrull under lock med lite vatten i botten. Koka tills bären är saftiga och mjuka.
  2. Passera genom en sil, det är bra att ha en stor sked eller slickepott till hjälp för att kunna pressa och skrapa bärmassan genom silen. Koka upp de passerade bären med resten av hallonen, vaniljstång och -frön.
  3. Tillsätt citronsaft och socker. Koka långsamt under omrörning tills sockret har lösts upp. Höj värmen och koka så det bubblar cirka 12–15 minuter tills marmeladen nått cirka 105 grader, droppar sakta och hänger kvar på träsleven. Skumma och gör ett marmeladprov.
  4. Häll upp på varma och väl rengjorda burkar och skruva på locken med en gång. Vänd burkarna upp och ner 1 minut.