Hälleflundra med varm tahinisås och pitabröd

5 röster
30 min
4

Fiskrätt där alla ingredienser tillagas i en och samma panna. Såsen görs på yoghurt och tahini och ger en krämig sås med lite nötig smak och fin syra. Nidal använder hälleflundra men tipsar om att även torskrygg funkar fint till den här rätten.

Visa mer
30 min
4

Du behöver

  • 4 fiskfiléer vit fisk med skinnet kvar, gärna hälleflundra eller torsk
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk torkad koriander
  • 3 gula lökar
  • 2 dl tahini (sesampaste)
  • 1 dl matyoghurt (10 %)
  • olivolja
  • salt
  • 1 dl persilja, hackad
  • 1 citron, saft och finrivet skal
  • 1 påse pinjenötter, rostade (ca 50 g)

Gör så här

  1. Skala och hacka löken.
  2. Stek den söt och mjuk i olja i en stekpanna, använd helst en stekpanna som har ett lock till. Ta upp löken.
  3. Blanda tahini, spiskummin, koriander och yoghurt. Späd eventuellt med lite vatten så att såsen får en krämig konsistens. Smaka av med salt.
  4. Stek fisken med skinnsidan ner, vänd och stek kort på andra sidan. Fisken ska inte bli klar rakt igenom. Lyft upp fisken ur stekpannan.
  5. Lägg tillbaka den stekta löken i pannan, häll på tahinisåsen och lägg därefter tillbaka fisken. Lägg ett lock på stekpannan och låt sjuda fisken i såsen till den är klar, ca 10 minuter beroende på fiskens tjocklek.
  6. Lyft av locket och riv över citronskal och pressa över saft. Strö över rostade pinjenötter och hackad persilja. Avsluta med citronzest, citronsaft, pinjenötter och persilja.
14 juli 2018

laddar fler recept

Laddar fler recept