Hälleflundra med varm tahinisås och pitabröd

5 röster
30 min
4
30 min
4

Du behöver

  • 4 fiskfiléer vit fisk med skinnet kvar, gärna hälleflundra eller torsk
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk torkad koriander
  • 3 gula lökar
  • 2 dl tahini (sesampaste)
  • 1 dl matyoghurt (10 %)
  • olivolja
  • salt
  • 1 dl persilja, hackad
  • 1 citron, saft och finrivet skal
  • 1 påse pinjenötter, rostade (ca 50 g)

Gör så här

  1. Skala och hacka löken.
  2. Stek den söt och mjuk i olja i en stekpanna, använd helst en stekpanna som har ett lock till. Ta upp löken.
  3. Blanda tahini, spiskummin, koriander och yoghurt. Späd eventuellt med lite vatten så att såsen får en krämig konsistens. Smaka av med salt.
  4. Stek fisken med skinnsidan ner, vänd och stek kort på andra sidan. Fisken ska inte bli klar rakt igenom. Lyft upp fisken ur stekpannan.
  5. Lägg tillbaka den stekta löken i pannan, häll på tahinisåsen och lägg därefter tillbaka fisken. Lägg ett lock på stekpannan och låt sjuda fisken i såsen till den är klar, ca 10 minuter beroende på fiskens tjocklek.
  6. Lyft av locket och riv över citronskal och pressa över saft. Strö över rostade pinjenötter och hackad persilja. Avsluta med citronzest, citronsaft, pinjenötter och persilja.
14 juli 2018

Fler goda recept