Halländsk långkål

Halländsk långkål
Foto: Johan Carlén
Rickard Söderberg
Rickard Söderberg

Halländsk långkål

12 ingredienser

20 m

"Det finns få rätter som väcker sådana känslor i mig som halländsk långkål. Doften är synonym med mina barndoms jular, och jag vill locka så många jag kan till att upptäcka denna helt magiska julbordsrätt. Det finns fryst grönkål, med känslan i denna rätt, som betyder så mycket för mig, blir bättre när du använder färsk, nyrepad kål. Mamma köper den alltid i stora säckar, så mycket äter vi på jul." /Rickard Söderberg

Ingredienser

portioner4 - 6
  • ca 500 g grönkål, färsk
  • 2 buljongtärningar
  • ev malen kardemumma
  • 100 g smör
  • 0,75 dl strösockerersättning
  • 0,5 dl fibersirap
  • 1,5 dl grädde
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • ev 2 msk malen kanel
  • ev malen nejlika
  • ev pomerans

Gör så här

  1. Hacka kålen och förväll den i vatten med buljongtärningarna i ca 30 minuter. Känn efter att den är helt mjäll, det kan ta längre tid om kålen är grov.
  2. Pressa sedan ut allt vatten ur kålen.
  3. Häll kanelen i en torr panna och låt den bränna lite medan pannan värms upp. Tillsätt sedan smör, strösockerersättning, sirap och lite av grädden och låt det börja karamellisera. När det är som förstadiet till knäck lägger du i all grönkål och dressar den medan det fortsätter värmas på.
  4. Avsluta med att tillsätta salt och peppar samt spä med grädde tills du får en krämig konsistens på kålen.
  5. Lite kardemumma, nejlika och pomerans är även gott i om du vill göra dig till.