Paj med getost och grönt

Paj för alla tillfällen
Foto: Håkan Larsson
Håkan Larsson kockpresentation
Håkan Larsson kockpresentation

Paj med getost och grönt

Av: Håkan Larsson

Från: Fredagkväll med mat och vin

12 ingredienser

Härligt mustig och värmande paj, ät den som vegorätt eller servera lite lufttorkad skinka till. /Håkan Larsson
Receptet är hämtat ur boken Fredagkväll med mat och vin.

Här kan du läsa mer om

Fredagkväll med mat och vin

.

Getosten…
… i pajen kan helt eller delvis bytas mot riven smakrik hårdost eller smulad ädelost om du så vill. Om du växlar en del av vetemjölet mot graham blir degen lite mörkare och nyttigare.

I glaset
Till den här smakrika och lättsamma pajen längtar jag efter frisk frukt och pigg syra som matchar tomaterna. Från norra Italien kommer 22372 2009 Mezzacorona Marzemino, 66 kr, med goda aromer av körsbär och fin örtighet – otroligt prisvärt och ett bra val också till många pastarätter eller pizza.

Matlagarmusik
Mauro Scocco: Ljudet av tiden som går
Efter alla år som framgångsrik kompositör och sångare i popschlagerfacket gjorde Mauro Scocco den här skivan i singer-songwritertradition – enkla arrangemang, sparsamt med instrument, melodi och text i förgrunden. Det blev vackert, ofta lite vemodigt och eftertänksamt, en mogen mans känslor och funderingar.

Ingredienser

portioner

pajdeg

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 125 g smör, kylskåpskallt, i tärningar
  • 2 msk vatten, iskallt

Fyllning

  • 150 g getost, smulad
  • 2 dl crème fraîche, lätt
  • 2 ägg
  • 1 zucchini, skivad och fräst i olivolja
  • 1 röd paprika, i bitar
  • 1 ask körsbärstomater
  • 1 tsk flingsalt

Till servering

  • blandad grönsallad dressad i lite citronolja och salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda hastigt mjöl, salt och smör, gärna i matberedare.
  3. Tillsätt vatten och knåda snabbt ihop till en deg.
  4. Låt vila kallt minst en halvtimme.
  5. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, nagga botten.
  6. Förgrädda i ca 10 minuter.
  7. Ta ut och höj värmen till 225 grader.
  8. Mixa osten med crème fraiche och ägg.
  9. Häll i pajskalet.
  10. Lägg i squash, paprika och tomater.
  11. Strö över flingsaltet.
  12. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.
  13. Ta ut och låt pajen sätta sig 5-10 minuter innan du serverar.