Citroncheesecake med sorbet och gelé på fläder

Citroncheesecake med sorbet och gelé på fläder
Foto: Håkan Larsson
Håkan Larsson kockpresentation
Håkan Larsson kockpresentation

Citroncheesecake med sorbet och gelé på fläder

19 ingredienser

En frisk cheesecake med fläder och citron. Allra snyggast blir den serverad som här, i rundlar uttagna med utstickare eller kakmått, gärna olika stora. Men smaken är lika härlig i vanliga tårtbitar. Sorbeten blir bäst i glassmaskin men kan också göras utan. Recept från Sommarkväll med mat och vin.

Håkans vintips
Citron är inte självklart vinvänligt, men det finns dessertviner som klarar det mesta, nämligen de portugisiska starkvinerna från halvön Setúbal. 8011 Moscatel de Setúbal , passar utmärkt här och till de flesta andra desserter.

Ingredienser

portioner

Botten

  • 12 digestivekex
  • 40 g smör

Fyllning

  • 2 ägg
  • 1 äggula
  • 150 g färskost
  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 citron, rivet skal och saft

Flädergelé

  • 3 gelatinblad
  • 2 msk flädersaft (konc)
  • 1 tsk citron, pressad
  • 2 dl vatten

Flädersorbet

  • 4 dl flädersaft (konc)
  • 3 dl vatten
  • 2 msk citron, pressad

Kanderat citronzest

  • 1 citron, zest (strimlat skal)
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten

Gör så här

Cheesecake

  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Kör kexen till smulor i matberedare eller mixer.
  3. Smält smöret och mixa ner det med kexen.
  4. Täck botten på en form (gärna med löstagbar botten) med smörpapper och tryck ut degen i botten.
  5. Grädda 5–15 minuter, tills kexsmulorna fått lite färg. Låt kallna.
  6. Sänk ugnsvärmen till 125 grader.
  7. Blanda alla ingredienser till fyllningen väl och stjälp upp smeten i formen med digestivebottnen.
  8. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills den stannat. Låt kakan kallna helt och ställ sedan in den i kylen.

Flädergelé

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, koka upp flädersaft, citronsaft och vatten. Smält ner gelatinbladen i
  2. vätskan, låt svalna.
  3. Häll ett jämnt lager över cheesecaken och ställ i kylen tills gelén stelnat helt, 1–2 timmar.

Flädersorbet

  1. Blanda ingredienserna och kyl väl. Kör i glassmaskin till bra konsistens. Ställ sorbeten i frysen fram till servering.

Kanderad citronzest

  1. Skölj citronen noga och skär av det yttersta skalet utan att få med något av det vita.
  2. Strimla skalet fint. Koka upp lite vatten i en kastrull och lägg strimlorna där ca 30 sekunder, det tar bort lite av beskan. Sila bort vattnet.
  3. Koka upp socker och vatten i samma kastrull. Lägg i citronskalet och låt koka ca 1 minut. Sila av och sprid ut strimlorna på lite smörpapper. Låt torka tills de är hårda och krispiga.

Servering

  1. Skär upp eller ta ut bitar av cheesecaken. Toppa med zest. Lägg upp ett ägg av sorbeten bredvid, på en bädd av zest.