Carpaccio på hälleflundra med citrussallad, chili och mynta
Carpaccio på hälleflundra med citrussallad, chili och mynta
22 ingredienser
Tänk på att hälleflundran bör frysas tre dygn när den ska serveras rå. Picklad citron finns att köpa färdig, den är vanlig i det nordafrikanska köket. Citrussalladen kan förberedas, medan fisken bör skivas och scampin stekas à la minute.
Hälleflundra är på väg att bli kraftigt överfiskad. Odlad är bättre, så köp odlad hälleflundra som tillfället har gult ljus från WWFs lista, eller laga rätten på någon annan vit fisk.
Ingredienser
- 300 g hälleflundra, odlad
- 200 g rå scampi, delade
- kryddmix av 1 tsk chiliflakes, 1 krm salt och peppar ur kvarn
Citrussallad:
- 1 limefrukt
- 1 citron
- 1 blodgrapefrukt
- 1 apelsin
- några skivor picklad citron
- 1 mango
- några myntablad
- 1-2 msk olivolja
- 1-2 krm salt
- peppar, ur kvarn
- 0,5 tsk rörsocker
- 0,5 grön chilifrukt
- 0,5 röd chilifrukt
Garnering:
- olivolja
- ev ringblommeblad
- tunt skivad schalottenlök
- chilisås
- flingsalt
- svartpeppar, nymalen
Gör så här
- Frys hälleflundran minst tre dygn.
- Citrussallad: Riv skalet av lime och citron. Filéa - skär bort allt skal och alla hinnor - från citrusfrukterna och dela dem i mindra bitar.
- Dela de picklade citronskivorna, skala och tärna mangon. Strimla mynta.
- Blanda allt och smaka av med olivolja, salt och peppar samt råsocker.
- Strimla chilin i tunna ringar och ta bort eventuella kärnor och hinnor innan de blandas med resten.
- Servering: Stek scampin hastigt. Blanda chiliflakes, salt och peppar på en tallrik och vänd scampin däri.
- Skiva hälleflundran mycket tunt (det går lättast när den ännu är lite fryst) och fördela på tallrikar. Pensla med god olivolja.
- Arrangera citrussalladen, garnera med blomblad, tunnskivad lök och chilisås. Krydda lätt med flingsalt och peppar.