Mustig trattkantarellsoppa

Foto: TV4
Mustig trattkantarellsoppa
22 ingredienser
1h 40 min
Mustig trattkantarellsoppa med smak från svenska skogar och en svag fläkt från medelhavet. Ackompanjeras med en liten skiva hemgjort österlenskt knäckebröd med en bit Pecorino Sardo.
Vintips från Håkan
Jules Muller Gewürtstraminer, 6702, 102 kr
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se fler recept från
Ingredienser
Trattkantarellsoppa
- 2 dl vatten
- 1,5 msk hönsbuljong, koncentrerad
- 3 dl torkade trattkantareller
- 1 msk smör
- 1 msk vetemjöl
- 2,5 dl vispgrädde
- 1,5 dl mjölk
- 2 krm salt
- 2 krm rosépeppar, finmald
- 4 msk sherry
- 2 msk crème fraîche
- 5 droppar sockerkulör
- 1 knippe färsk bladpersilja
- 20 g rucolasallad
- 2 skivor serranoskinka
Österlenskt knäckebröd
- 2 dl fullkornsdinkelmjöl
- 1 dl solroskärnor
- 1 dl sesamfrön
- 1 dl linfrön
- 0,5 dl rapsolja
- 2 dl vatten, hett
- 50 g pecorinoost Sardo (sardinsk hårdost)
Gör så här
Trattkantarellsoppa
- Häll vattnet i en kastrull, tillsätt den koncentrerade hönsbuljongen och blötlägg den torkade svampen 15 minuter i buljongen.
- Tag upp svampen och hacka den halvfint, spara buljongen.
- Bryn smöret och svampen lätt i en kastrull, tillsätt vetemjölet och rör om.
- Häll i buljongen, vispgrädden, mjölken och crème fraiche och rör om försiktigt.
- Krydda med salt och rosépeppar.
- Koka soppan på svag värme i 10 minuter.
- Tillsätt sherry och sockerkulör, vid behov späd soppan med mer mjölk och smaka av med mer salt.
Knäckebröd
- Värm ugnen till 150 grader.
- Bred ut degen på plåt med slickepott (så tunt som möjligt), strö flingsalt över och tryck fast.
- Grädda i ugn på 150 grader i 60-70 minuter och låt det sedan kallna på plåten.
- Häll upp soppan i värmda sopptallrikar och garnera med färsk grovhackad bladpersilja och grovhackad ruccola samt serranoskinka skuren i fina bitar.
- Bryt mindre bitar knäckebröd och servera med en skiva Pecorino Sardo ovanpå.