Gratinerade havskräftor med ciabatta

Foto: TV4
Gratinerade havskräftor med ciabatta
15 ingredienser
Ört- och vitlöksgratinerade havskräftor med hembakt ciabatta. Sätt degen till ciabattan morgonen innan du ska servera dem.
Ingredienser
Kräftor:
- 30 frysta kräftor, stora
- 300 g smör
- 6 klyftor vitlök, pressade
- 30 g färsk rosmarin
- 2 citroner, zest och saft
- 1 chili, utan kärnor
- asiatisk fisksås (eller salt, efter smak)
- vin, torrt, vitt
Fördeg ciabatta:
- 200 g vetemjöl, manitoba
- färsk jäst, liten bit
- 2 dl vatten
Efter jäsning:
- 600 g vetemjöl, manitoba
- 25 g jäst
- 5 dl vatten, kallt
- 30 g salt
Gör så här
Kräftor
- Klyv kräftorna på längden, krossa klorna.
- Salta och peppra snittytorna.
- Mixa smöret med övriga ingredienser. Bred över kräftorna.
- Gratinera i ugn 225 grader i ca 10 min. Skvätt över lite torrt vitt vin. Servera genast.
Ciabatta
- Blanda till fördegen, låt stå i rumstemperatur i åtta 8 timmar, och sedan i kylen över natten.
Efter jäsning
- Blanda full fart 10 min. Häll upp på plåt bottnad med 1 dl olivolja och låt jäsa igen till dubbel storlek - ca 3 timmar.
- Dela nu degen i fyra delar, vänd försiktigt ut den på mjölad bänk utan att ta ut det uppjästa ur den…
- Lägg på bakplåtar och baka 225 grader 30 min. Låt svalna på galler utan handuk!