Gullmarssviss

Gullmarssviss
Foto: Tv4

Gullmarssviss

Av: Amel - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

9 ingredienser

1 h 10 min

Klassisk dessert med maränger, glass, chokladsås och banan som garanterat går hem både hos såväl stora som små.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 kulor vaniljglass
  • 2 bananer, skivade

Maränger (20 stycken små)

  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 tsk citron, saft

Chokladsås

  • 2 dl vispgrädde
  • 150 g mörk choklad
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 dl kaffe (starkt)

Gör så här

Maränger

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Blanda äggvitor, en tredjedel av sockret och citron i en bunke.
  2. Börja vispa blandningen på medelhastighet tills den börjar vitna. Blanda ner resten av sockret, öka vispningen och fortsätt vispa till en fast och smidig maräng.
  3. Klicka upp marängen med en sked till önskad form på bakplåtspapper. Klicka inte ut marängerna för tätt för de sväller en aning i ugnen.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 45-60 minuter beroende på storlek och om man vill ha torra eller sega maränger.

Chokladsås

  1. Häll grädden i en kastrull och låt den koka upp under omrörning. Passa kastrullen noga. Grädden kokar lätt över och bränner lika lätt fast.
  2. Bryt chokladen i bitar och lägg i grädden tillsammans med sockret och kaffet. Sänk värmen och låt chokladen smälta. Rör om hela tiden till en jämn och fin konsistens.
  3. Vispa grädden.
  4. Varva grädde, skivad banan, och maräng. Lägg på en kula vaniljglass och toppa med grädde och chokladsås.