• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Guldkorn från Bottenviken, serveras med blini

Guldkorn från Bottenviken, serveras med blini
Foto: TV4

Guldkorn från Bottenviken, serveras med blini

12 steg att laga

12 ingredienser

50m

Nystekta blinier serveras med salt löjrom, syrlig crème fraiche samt finhackad lök och citron.

Dryckesförslag: Champagne.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

4 portioner

Blinier

  • 3 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 dl bovetemjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 0,5 krm salt
  • 50 g smör

Till servering

  • 2 rödlökar, finhackade
  • 20 g gräslök, finhackad
  • 200 g löjrom
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 citron, klyftad

Gör så här

  1. Blinier
    Värm mjölken till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke.
  3. Häll över mjölken och rör om tills jästen har löst sig.
  4. Tillsätt båda mjölsorterna och vispa till en jämn smet.
  5. Knäck äggen och separera gulan och vitan.
  6. Vispa ner gulorna och salt i mjölblandningen.
  7. Låt smeten stå framme och jäsa under bakduk i 40 minuter.
  8. Smält smöret och låt det svalna.
  9. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  10. Blanda ner smör och äggvitor i den jästa smeten.
  11. Grädda blinierna i panna på medelvärme. Vänd och grädda också andra sidan.
  12. Servering
    Servera de nygräddade blinierna direkt med löjrom, en klick crème fraiche, lök, gräslök och citron.