Guld på rågbröd
Guld på rågbröd
30 ingredienser
2 h
Mackornas macka kommer här! Mustigt rågbröd med grönt ärtmos, varmrökt lax och hjortronkräm. Skogen och havets guld i förening på en nyttig ärtgrön bädd. En matig smörgås med svenska smaker som med fördel intas med kniv och gaffel.
Ingredienser
Mustigt rågbröd
- 2 äpplen
- 50 g jäst
- 800 g vatten, fingervarmt
- 2 dl mörk sirap
- 3 tsk salt
- 1 dl rapsolja
- 1 dl linfrön
- 3 dl solroskärnor
- 600 g rågmjöl [ca 10 dl]
- 450 g vetemjöl [ca 8 dl]
Grönt ärtsmör
- 500 g gröna ärtor
- 75 g smör
- färsk pepparrot (efter smak)
- 1 citron, saften
- citronskal, rivet (citronzest)
- salt
Hjortronkräm
- 600 g färskost
- 300 g majonnäs
- ca 2-3 dl hjortronsylt (efter smak)
- salt
- malen svartpeppar
Picklad rödlök
- 500 g rödlök
- 3 dl vatten
- 2 dl strösocker
- 1 dl ättiksprit 12 %
Baconströssel
- 420 g bacon [3 förp]
Varmrökt lax
- ca 1300 g varmrökt lax (gärna välrökt)
Topping
- ärtskott
- krasse
- hjortron
Gör så här
Mustigt rågbröd
- Skala och riv äpplen grovt.
- Smula jästen i en bunke och rör ut med lite vatten, tillsätt sedan resten av vattnet.
- Blanda ner det grovrivna äpplet, sirap, salt och olja. Rör ner linfrön och solrosfrön, rågmjöl och vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter (med maskin).
- Täck degen med en handduk eller plastfolie och låt sedan degen jäsa cirka 45 minuter.
- Häll upp degen i fyra brödformar klädda med bakplåtspapper. Pensla brödet med lite olivolja och låt jäsa i ytterligare 45 minuter.
- Grädda i den nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 60 minuter.
- Låt svalna något innan du sedan lyfter upp brödet ur formarna och tar bort bakplåtspappret. Låt brödet med fördel vila till nästa dag (gärna inlindat i en brödhandduk).
Grönt ärtsmör
- Mixa gröna ärtor med smör till en slät kräm.
- Smaksätt med pepparrot, citronsaft och citronzest. Smaka av med salt.
Hjortronkräm
- Blanda färskost med majonnäs och hjortronsylt. Smaka av med salt och svartpeppar.
Picklad rödlök
- Skala rödlöken och skiva den tunt.
- Lägg rödlöken i en väl rengjord glasburk med lock.
- Blanda och koka upp ättikslagen bestående av vatten, strösocker och ättikssprit. Låt lagen svalna lite, innan du sedan slår den över rödlöken.
Baconströssel
- Knaperstek baconet och låt sedan svalna innan du finhackar det.
Varmrökt lax
- Dela laxen i bitar och fördela ca 65 g på varje smörgås.
Topping
- Skär upp 20 stycken skivor av rågbrödet.
- Bred på ärtsmöret på brödskivorna.
- Lägg ut ärtskott så att det spretar ut åt alla håll.
- Montera varmrökt lax på det gröna.
- Fördela hjortronkrämen ovanpå laxen, ca tre matskedar.
- Klipp det översta på krassen.
- Dekorera mackorna med den picklade rödlöken, baconströssel, klippt krasse och ett par hjortron.