Guld på rågbröd

Lisa Lundqvist

Guld på rågbröd

30 ingredienser

2 h

Mackornas macka kommer här! Mustigt rågbröd med grönt ärtmos, varmrökt lax och hjortronkräm. Skogen och havets guld i förening på en nyttig ärtgrön bädd. En matig smörgås med svenska smaker som med fördel intas med kniv och gaffel.

Ingredienser

portioner mackor

Mustigt rågbröd

  • 2 äpplen
  • 50 g jäst
  • 800 g vatten, fingervarmt
  • 2 dl mörk sirap
  • 3 tsk salt
  • 1 dl rapsolja
  • 1 dl linfrön
  • 3 dl solroskärnor
  • 600 g rågmjöl [ca 10 dl]
  • 450 g vetemjöl [ca 8 dl]

Grönt ärtsmör

  • 500 g gröna ärtor
  • 75 g smör
  • färsk pepparrot (efter smak)
  • 1 citron, saften
  • citronskal, rivet (citronzest)
  • salt

Hjortronkräm

  • 600 g färskost
  • 300 g majonnäs
  • ca 2-3 dl hjortronsylt (efter smak)
  • salt
  • malen svartpeppar

Picklad rödlök

  • 500 g rödlök
  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ättiksprit 12 %

Baconströssel

  • 420 g bacon [3 förp]

Varmrökt lax

  • ca 1300 g varmrökt lax (gärna välrökt)

Topping

  • ärtskott
  • krasse
  • hjortron

Gör så här

Mustigt rågbröd

  1. Skala och riv äpplen grovt.
  2. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite vatten, tillsätt sedan resten av vattnet.
  3. Blanda ner det grovrivna äpplet, sirap, salt och olja. Rör ner linfrön och solrosfrön, rågmjöl och vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter (med maskin).
  4. Täck degen med en handduk eller plastfolie och låt sedan degen jäsa cirka 45 minuter.
  5. Häll upp degen i fyra brödformar klädda med bakplåtspapper. Pensla brödet med lite olivolja och låt jäsa i ytterligare 45 minuter.
  6. Grädda i den nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 60 minuter.
  7. Låt svalna något innan du sedan lyfter upp brödet ur formarna och tar bort bakplåtspappret. Låt brödet med fördel vila till nästa dag (gärna inlindat i en brödhandduk).

Grönt ärtsmör

  1. Mixa gröna ärtor med smör till en slät kräm.
  2. Smaksätt med pepparrot, citronsaft och citronzest. Smaka av med salt.

Hjortronkräm

  1. Blanda färskost med majonnäs och hjortronsylt. Smaka av med salt och svartpeppar.

Picklad rödlök

  1. Skala rödlöken och skiva den tunt.
  2. Lägg rödlöken i en väl rengjord glasburk med lock.
  3. Blanda och koka upp ättikslagen bestående av vatten, strösocker och ättikssprit. Låt lagen svalna lite, innan du sedan slår den över rödlöken.

Baconströssel

  1. Knaperstek baconet och låt sedan svalna innan du finhackar det.

Varmrökt lax

  1. Dela laxen i bitar och fördela ca 65 g på varje smörgås.

Topping

  1. Skär upp 20 stycken skivor av rågbrödet.
  2. Bred på ärtsmöret på brödskivorna.
  3. Lägg ut ärtskott så att det spretar ut åt alla håll.
  4. Montera varmrökt lax på det gröna.
  5. Fördela hjortronkrämen ovanpå laxen, ca tre matskedar.
  6. Klipp det översta på krassen.
  7. Dekorera mackorna med den picklade rödlöken, baconströssel, klippt krasse och ett par hjortron.