Gulbetskaka

Gulbetskaka 1
Foto: Alexander Pelli
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Gulbetskaka

14 ingredienser

1 h

Den här kakan på gulbeta blir ritkigt saftig och god. Vill man ha en lite mer smak av betorna kan man byta dem till rödbetor eller använda dem råa i kakan.

Tips! Smaksätt gärna smörkrämen med en kanelsockerlag som finns i det här receptet.

Ingredienser

portioner kaka
  • 100 g gulbeta, finrivna och eko
  • 0,5 vaniljstång (ekologisk)
  • 122 g smör, normalsaltat och eko
  • 25 g strösocker (eko)
  • 110-120 g ägg [2 st]
  • 125 g florsocker (eko)
  • 60 g vetemjöl (ekologiskt)
  • 40 g rågmjöl, grovt och (eko)
  • 1 g salt
  • 2 g malen kanel, malen (ekologisk ceylon kanel)

Smörkräm

  • 50 g vatten
  • 150 g strösocker (eko)
  • 120 g ägg [2-2,5 st]
  • 200 g smör, mjukt, normalsaltat (eko)

Gör så här

  1. Börja med att skala, skölja och riva gulbetorna.
  2. Skrapar sedan ner vaniljen i en kastrull och bryn smöret med strösockret och vaniljen. Strax innan det är klart lägger du ner de rivna betorna och låter dem puttra med smöret i ca 2-3 minuter. Ställ sedan åt sidan för att svalna.
  3. Under tiden som detta svalnar vispar du ihop resterande ingredienser i en bunke tills smeten känns luftig, jämn och fin.
  4. Vänd ner en tredjedel av smörblandningen i taget i smeten tills allt är blandat. Häll sedan upp smeten i önskad smord form, men låt en tredjedel av formen vara ofylld.
  5. Grädda kakan i 20-40 minuter, beroende på bakform, på 180 grader i mitten av ugnen.

Smörkräm

  1. Koka upp vatten och socker till 121 grader.
  2. Under tiden som sockerlagen kokar upp börjar du vispa äggen fluffiga.
  3. När lagen är 121 grader häller du sakta ner lagen med en fin stråle i ägget samtidigt som du vispar snabbt. Går det för fort blir det klumpar av ägget och man får börja om.
  4. När all lag är tillsatt och du har en fluffig maräng vispar du den tills den är rumsvarm.
  5. Tillsätt sedan smöret i klumpar och vispa tills den är riktigt lätt och fluffig. Nu har du en smörkräm som du kan smaksätta med valfri alkohol, smaksatt sockerlag eller liknande.