Gulaschsoppa på malen dovhjort

Gulaschsoppa på malen dovhjortv
Foto: Magnus Skoglöf
Anders Levén
Anders Levén

Gulaschsoppa på malen dovhjort

1

19 ingredienser

En underbar soppa som smakar extra gott på vintern efter en dag på isen eller i skidspåret. Den värmer ända ner till ryggraden! Använd gärna egenkokt buljong istället för buljongtärning och vatten om du har.

Ingredienser

portioner
  • 600 g dovfärs, grovmalen
  • rapsolja
  • 2 gula lökar, hackade
  • 2 klyftor vitlök, finrivna
  • 2 morötter, tärnade
  • 100 g rotselleri, tärnad
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 citrongräs
  • 2 lagerblad
  • 2 msk malen kummin
  • 2 msk malen spiskummin
  • 1 msk mejram
  • 2 msk paprikapulver
  • salt
  • svartpeppar
  • färsk timjan
  • 1 kalvbuljongtärning (eller hönsbuljong)
  • 3 dl rött vin
  • majsstärkelse

Gör så här

  1. Bryn färsen i rapsolja i en gryta. Lägg i lök och rotsaker och fräs. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa ytterligare en liten stund.
  2. Banka sönder citrongräset och lägg ner det i grytan tillsammans med lager- blad, kummin, spiskummin, mejram och paprikapulver. Smaka av med salt, peppar och timjan.
  3. Häll på vin och så mycket vatten att det täcker innehållet i kastrullen. Låt vätskan koka upp och låt soppan sedan puttra i 45–60 minuter. Tillsätt mer vatten om det behövs vid något tillfälle. Rör om då och då. Red eventuellt av med majsstärkelse.
  4. TIPS! Om du vill göra soppan ännu matigare kan du tärna några potatisar och låta dem koka med.