Gulaschsoppa på malen dovhjort
Gulaschsoppa på malen dovhjort
19 ingredienser
En underbar soppa som smakar extra gott på vintern efter en dag på isen eller i skidspåret. Den värmer ända ner till ryggraden! Använd gärna egenkokt buljong istället för buljongtärning och vatten om du har.
Ingredienser
- 600 g dovfärs, grovmalen
- rapsolja
- 2 gula lökar, hackade
- 2 klyftor vitlök, finrivna
- 2 morötter, tärnade
- 100 g rotselleri, tärnad
- 2 msk tomatpuré
- 1 citrongräs
- 2 lagerblad
- 2 msk malen kummin
- 2 msk malen spiskummin
- 1 msk mejram
- 2 msk paprikapulver
- salt
- svartpeppar
- färsk timjan
- 1 kalvbuljongtärning (eller hönsbuljong)
- 3 dl rött vin
- majsstärkelse
Gör så här
- Bryn färsen i rapsolja i en gryta. Lägg i lök och rotsaker och fräs. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa ytterligare en liten stund.
- Banka sönder citrongräset och lägg ner det i grytan tillsammans med lager- blad, kummin, spiskummin, mejram och paprikapulver. Smaka av med salt, peppar och timjan.
- Häll på vin och så mycket vatten att det täcker innehållet i kastrullen. Låt vätskan koka upp och låt soppan sedan puttra i 45–60 minuter. Tillsätt mer vatten om det behövs vid något tillfälle. Rör om då och då. Red eventuellt av med majsstärkelse.
- TIPS! Om du vill göra soppan ännu matigare kan du tärna några potatisar och låta dem koka med.