Gulasch på svamp med rökig smetana

POPULÄRT
koket.se
Gulasch på svamp med rökig smetana
Foto: TV4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Gulasch på svamp med rökig smetana

16 ingredienser

45 min

Mustig soppgryta som i Pauls version görs helt utan kött, istället tar han frysta kantareller från säsongens svampplockning. Den frysta svampen går fint att ersätta med valfri annan färsk eller torkad och blötlagd svamp.

Se Paul Svensson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 2 paprikor
  • 2 gula lökar
  • 1 tsk harissa
  • 1 msk kummin
  • 1 msk paprikapulver
  • 200 g kantareller, frysta (eller annan ekologisk odlad svamp)
  • 350 g potatis
  • 400 g krossade tomater
  • 3 dl porter
  • 5 dl umamibuljong
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • 2 dl smetana
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 citron
  • färsk persilja

Gör så här

  1. Dela, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Skala och grovhacka löken. Skär potatisen i grova tärningar.
  2. Stek paprikan mjuk i olja i en gryta tillsammans med kummin och paprikapulver.
  3. Stek kantarellerna i en separat stekpanna. Tillsätt löken när svampen fått lite färg och fortsätt steka några minuter.
  4. Tillsätt svampen och löken till paprikan. Rör ner harissa och slå på porter, buljong och krossade tomater.
  5. Lägg i potatisen och sjud tills den är mjuk. Smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Blanda crème fraiche med rökt paprikapulver och finrivet citronskal. Vispa den krämig med elvisp, först blir den lös men ju mer du vispar desto fastare blir den. Smaka av med salt.
  7. Servera grytan med en klick vispad crème fraiche på toppen. Garnera med hackad persilja.