Gubibate dumplings från 879 f.Kr.

koket.se
Gubibate dumplings från 879 f.Kr.
Foto: Pelle Lundberg
Arim Hawsho
Arim Hawsho

Gubibate dumplings från 879 f.Kr.

18 ingredienser

2 h 40 m

"Vegetariska dumplings som kokas i buljong. Serverades åt kung Ashurnasirpal under festen i den assyriska huvudstaden Kalhu, år 879 f.Kr. En fest med 69 574 gäster och en matmeny utöver det vanliga."

Se hur du formar degen här!

Se Arim Hawsho laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner

Deg

  • 2,5 dl bulgur, finmald
  • 2 dl mannagryn
  • 3,5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk malen koriander

Fyllning

  • 200 g champinjoner
  • 2 gula lökar
  • 3 dl persilja
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 25 g smör

Buljong

  • 3 l vatten
  • 1 dl rapsolja
  • 25 g smör
  • 2 tsk salt
  • 5 lagerblad

Servering

  • smör

Gör så här

Deg

  1. Blanda ihop alla ingredienser till degen i en bunke och låt stå under bakduk i 60 minuter.

Fyllning

  1. Finhacka champinjoner, lök och persilja separat.
  2. Fräs löken i olja i ca 3 minuter eller tills den mjuknat. Tillsätt champinjoner, salt, svartpeppar och smör. Fortsätt steka i 4–5 minuter.
  3. Ställ fyllningen åt sidan.
  4. När fyllningen svalnat tillsätter du persiljan och blandar ihop.

Utbakning

  1. När degen vilat i 60 minuter knådar du den i ca 3–4 minuter för att få till en fast och enkel deg att arbeta med.
  2. Dela degen i 18–20 lika stora delar (se till att de är under bakduk så de inte torkar).
  3. Fyll en liten skål med vatten som du kan använda för att fukta dina händer om degen blir för torr, fastnar på dina fingrar eller blir svårarbetad.
  4. Ta en bit av degen i taget och forma till en boll. Ha bollen i ena handen och använd pekfingret på den andra handen för att försiktigt forma en liten grop. Förstora gropen genom att trycka och rulla med fingret på insidan av degbollen mot handflatan tills degen formas till en liten kopp. För hjälp med hur de formas så kika på videon via länken i ingressen.
  5. Tillsätt ca 2 msk fyllning i koppen du format och nyp ihop degen.
  6. Lägg de färdiga knytena på ett fat och täck med en bakduk under tiden du formar resterande degbollar.

Buljong

  1. Mät upp alla ingredienser till buljongen i en kastrull och koka upp på hög värme. Sänk sedan värmer så att buljongen småkokar.
  2. Häll försiktigt i tio knyten åt gången i buljongen och låt koka i 8 minuter.
  3. Använd en hålslev för att ta upp knytena.

Servering

  1. Lägg upp knytena på ett fat och servera med buljongen och en klick smör vid sidan.