"Vegetariska dumplings som kokas i buljong. Serverades åt kung Ashurnasirpal under festen i den assyriska huvudstaden Kalhu, år 879 f.Kr. En fest med 69 574 gäster och en matmeny utöver det vanliga."
Blanda ihop alla ingredienser till degen i en bunke och låt stå under bakduk i 60 minuter.
Fyllning
Finhacka champinjoner, lök och persilja separat.
Fräs löken i olja i ca 3 minuter eller tills den mjuknat. Tillsätt champinjoner, salt, svartpeppar och smör. Fortsätt steka i 4–5 minuter.
Ställ fyllningen åt sidan.
När fyllningen svalnat tillsätter du persiljan och blandar ihop.
Utbakning
När degen vilat i 60 minuter knådar du den i ca 3–4 minuter för att få till en fast och enkel deg att arbeta med.
Dela degen i 18–20 lika stora delar (se till att de är under bakduk så de inte torkar).
Fyll en liten skål med vatten som du kan använda för att fukta dina händer om degen blir för torr, fastnar på dina fingrar eller blir svårarbetad.
Ta en bit av degen i taget och forma till en boll. Ha bollen i ena handen och använd pekfingret på den andra handen för att försiktigt forma en liten grop. Förstora gropen genom att trycka och rulla med fingret på insidan av degbollen mot handflatan tills degen formas till en liten kopp. För hjälp med hur de formas så kika på videon via länken i ingressen.
Tillsätt ca 2 msk fyllning i koppen du format och nyp ihop degen.
Lägg de färdiga knytena på ett fat och täck med en bakduk under tiden du formar resterande degbollar.
Buljong
Mät upp alla ingredienser till buljongen i en kastrull och koka upp på hög värme. Sänk sedan värmer så att buljongen småkokar.
Häll försiktigt i tio knyten åt gången i buljongen och låt koka i 8 minuter.
Använd en hålslev för att ta upp knytena.
Servering
Lägg upp knytena på ett fat och servera med buljongen och en klick smör vid sidan.