Grytstek med portvinsgelé

Grytstek med portvinsgelé
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Grytstek med portvinsgelé

14 ingredienser

En riktigt festlig söndagsgryta.

Ingredienser

portioner
  • ca 1,6 kg nötstek (innanlår eller fransyska)
  • ca 15 mycket små steklökar, små
  • 1 morot, i bitar
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 5 kryddpepparkorn
  • 5 vitpepparkorn
  • 3-4 kvistar persilja
  • 3-4 dl nötbuljong
  • 1 dl portvin
  • 2 äpplen, klyftade
  • gelatinblad
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Krydda köttet runt om. Bryn det väl och lägg över i gryta. Sätt i en köttermometer. Lägg i 2-3 lökar, morot och kryddor. Slå på en mindre mängd buljong, späd efter hand om så behövs. Stek under lock tills termometern visar 72-74°.
  2. Ta upp köttet och låt det vila. Sila skyn och mät upp den. Tillsätt portvin. Lägg gelatinblad i blöt. Beräkna 1 blad per dl sky. Hetta upp skyn, lägg i urkramade gelatinblad och smält dem i skyn. Slå upp på ett fat och låt stelna.
  3. Fräs smålökar och äppelklyftor mjuka i matfett. Skiva köttet, servera med gelén, äpple, lök och potatiskroketter.