Grytbrödstoast med chevre & honung

Grytbröd med chevre och honung
Foto: Tv4

Grytbrödstoast med chevre & honung

11

10 ingredienser

2 h

Denna underbara förrätt komponeras med ett bröd bakat i en gryta som toppas med chevre och honung. Smaker som passar året om! 


Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4

Grytbröd

 • 25 g jäst
 • 1 msk honung
 • 3 dl vatten, fingervarmt
 • 6 dl vetemjöl

Toast

 • 4 skivor grytbröd
 • 12 skivor chèvre, ca 1cm tjocka
 • 2 dl valnötter
 • 4 msk honung
 • 1 päron

Till garnering

 • rucolasallad

Gör så här

 1. Grytbröd
  Blanda jäst, vatten och honung i en bunke. Låt jästblandningen sitta i ca 5 minuter tills blandningen har börjat skumma sig lite. Tillsätt sedan salt och rör om.
 2. Tillsätt mjöl, lite i taget och blanda på låg hastighet (använd en degkrok) tills degen börjar släppa från bunkens sidor. Pudra lite mjöl försiktigt runt din deg (blanda inte i mjölet) och sätt tillbaka den i bunken. Täck med en kökshandduk och låt stå i ca 1 timme tills degen har fördubblats i storlek.
 3. När degen har jäst, pudra en arbetsyta med mjöl. Tippa ut degen, det kan vara lite klibbigt, du kan blötlägga dina fingertoppar med lite vatten så blir det enklare. Knåda INTE degen, du vill behålla alla luftbubblor så att du får ett luftigt och mjukt bröd. Pudra lite mjöl över degen. Dra och vik kanterna av degen in mot mitten, flippa degen över och forma den till en rund boll. Mjöla samma bunke och lägg tillbaka degen med skarven neråt. Täck med en kökshandduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
 4. Medans brödet vilar, lägg en gryta med lock i ugnen och värm till 230 grader. När ugnen är varm är du redo att baka brödet! Ta ut grytan från ugnen och ta av locket.
 5. Tippa bröddegen försiktigt ut ur bunken tillbaka på din mjölade arbetsyta och placera den sedan med skarven upp i den varma grytan. Sätt tillbaka grytan i ugnen med locket på och baka brödet i 30 minuter.
 6. Ta bort locket efter 30 minuter och baka den i ca 10-20 minuter till. När brödet är färdigt, ta ut grytan från ugnen och lyft försiktigt upp brödet.
 7. Låt svalna i minst 20 minuter innan du börjar skära i det.
 8. Toast
  Skär brödet i fyra skivor stek sedan brödet i olivolja på hög värme på båda sidorna så de får färg. Placera tre skivor chevre på varje bröd. Strö över valnötter och ringla över honung.
 9. Servera med Ruccola på sidan.