Enkelt recept på hummus

Enkelt recept på hummus
7 ingredienser
20 m
Hummus är en krämig röra på kikärtor som passar perfekt som tillbehör till middagen eller som en egen rätt tillsammans med exempelvis grönsaker.
Ingredienser
- 500 g färdigkokta kikärtor
- 0,5-1 klyfta vitlök
- 0,5 dl citronsaft, pressad
- 0,5 msk salt
- 0,5 tsk malen spiskummin
- 1-4 dl kikärtsspad
- 190 g tahinipasta
Gör så här
- Lägg kikärtor, vitlök, citronsaft, salt och spiskummin i en mixer.
- Mixa på hög hastighet tills kikärtorna börjar förlora sin form. Tillsätt sen kokspad/vatten. Mängden kokspad/vatten som behövs beror på hur mycket vätska det finns från början i kikärtorna. Börja med 1 dl och se hur kikärtorna blandar sig, hur följsamma de blir.
- Mixa sen minst 2 minuter med resterande kokspad/vatten tills blandningen är slät och fast, utan att vara kompakt. Blir det tungt för maskinen kan du tillsätta ytterligare kokspad/vatten så att motorn inte går varm och värmer hummusen.
- När du är nöjd med texturen tillsätter du tahini, den gör hummusen fastare. Mixa på låg hastighet 1 minut.
- Smaka av hummusen. Är du nöjd med smaken? Det går alltid att justera med mer citronsaft eller vatten.
- Kolla en sista gång att du har fått rätt fasthet i hummusen. Målet är att den ska vara tillräckligt lös för att falla ur mixern, men fast nog att en klick hummus ska kunna behålla formen på tallriken utan att rinna ut.