Lägg kikärtor, vitlök, citronsaft, salt och spiskummin i en mixer.
Mixa på hög hastighet tills kikärtorna börjar förlora sin form. Tillsätt sen kokspad/vatten. Mängden kokspad/vatten som behövs beror på hur mycket vätska det finns från början i kikärtorna. Börja med 1 dl och se hur kikärtorna blandar sig, hur följsamma de blir.
Mixa sen minst 2 minuter med resterande kokspad/vatten tills blandningen är slät och fast, utan att vara kompakt. Blir det tungt för maskinen kan du tillsätta ytterligare kokspad/vatten så att motorn inte går varm och värmer hummusen.
När du är nöjd med texturen tillsätter du tahini, den gör hummusen fastare. Mixa på låg hastighet 1 minut.
Smaka av hummusen. Är du nöjd med smaken? Det går alltid att justera med mer citronsaft eller vatten.
Kolla en sista gång att du har fått rätt fasthet i hummusen. Målet är att den ska vara tillräckligt lös för att falla ur mixern, men fast nog att en klick hummus ska kunna behålla formen på tallriken utan att rinna ut.