Enkelt recept på hummus

Enkelt recept påhummus

Enkelt recept på hummus

Av: Malin Regev

Från: Nyhetsmorgon

7 ingredienser

20 m

Hummus är en krämig röra på kikärtor som passar perfekt som tillbehör till middagen eller som en egen rätt tillsammans med exempelvis grönsaker.

Ingredienser

portioner7 - 8 dl
  • 500 g färdigkokta kikärtor
  • 0,5-1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl citronsaft, pressad
  • 0,5 msk salt
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 1-4 dl kikärtsspad
  • 190 g tahinipasta

Gör så här

  1. Lägg kikärtor, vitlök, citronsaft, salt och spiskummin i en mixer.
  2. Mixa på hög hastighet tills kikärtorna börjar förlora sin form. Tillsätt sen kokspad/vatten. Mängden kokspad/vatten som behövs beror på hur mycket vätska det finns från början i kikärtorna. Börja med 1 dl och se hur kikärtorna blandar sig, hur följsamma de blir.
  3. Mixa sen minst 2 minuter med resterande kokspad/vatten tills blandningen är slät och fast, utan att vara kompakt. Blir det tungt för maskinen kan du tillsätta ytterligare kokspad/vatten så att motorn inte går varm och värmer hummusen.
  4. När du är nöjd med texturen tillsätter du tahini, den gör hummusen fastare. Mixa på låg hastighet 1 minut.
  5. Smaka av hummusen. Är du nöjd med smaken? Det går alltid att justera med mer citronsaft eller vatten.
  6. Kolla en sista gång att du har fått rätt fasthet i hummusen. Målet är att den ska vara tillräckligt lös för att falla ur mixern, men fast nog att en klick hummus ska kunna behålla formen på tallriken utan att rinna ut.