Grundrecept på pitabröd

Grundrecept på pita

Grundrecept på pitabröd

Av: Malin Regev

Från: Nyhetsmorgon

6 ingredienser

1 h

Hembakat pitabröd är både gott och smart att servera som tillbehör till middagen. Bröden passar perfekt till både vardag och helg och till en mängd olika rätter.

Ingredienser

portioner bröd
 • 100 g fullkornsmjöl
 • 400 g vetemjöl
 • 7 g torrjäst (eller 25 g färsk jäst)
 • 1,5 tsk salt
 • 3 dl vatten, fingervarmt
 • 1 tsk strösocker

Gör så här

 1. Blanda alla torra varor i en bunke.
 2. Blanda vatten och socker i en separat skål och tillsätt det sedan i bunken med torr varor. Knåda till en jämn deg och fortsätt arbeta med degen i ca 10 minuter tills den känns smidig.
 3. Täck degen med både lock (eller plastfolie) och kökshandduk. Låt jäsa 0,5 timme i rumstemperatur.
 4. När degen jäst till dubbel storlek är den redo att delas i golfbollsstora bollar à 80 g.
 5. Mjöla bordet, ta fram en boll i taget och kavla ut till cirka 15 cm i diametern stora rundlar som är cirka 0,5 cm tjocka.

Stekpanna

 1. Värm upp en stekpanna på medelhög värme.
 2. Stek varje bröd cirka 0,5 minut på varje sida innan du vänder dem, fortsätt så tills brödet sväller upp och fått fin färg. Om degen får färg för snabbt är plattan för varm.
 3. Varför vi väljer att grädda våra pitabröd på pannan är för att vi kan ge dem lite mer färg och de blir lite mer elastiska så att det blir lite lättare att kunna fylla dem med något gott.

Ugn

 1. Sätt ugnen på högsta temperaturen och låt den bli ordentligt uppvärmd.
 2. Baka av cirka fyra bröd åt gången på en plåt med bakplåtspapper. När bröden puffat upp kan du ta ut och vända på dem försiktigt. Låt dem grädda cirka 0,5 minut till.
 3. När bröden gräddas i ugnen ska de inte få så mycket färg utan fortfarande vara ljusa, annars blir de lätt knapriga och lite torra.

Spara deg

 1. Det är lätt att anpassa antal bröd efter behov och hunger vid bordet, men det går även bra att låta de färdiga bollarna ligga kvar i skålen till ett senare tillfälle. Täck bara med ett lock och ställ in i kylen. De håller ca 2–3 dagar. Degen känns mer jäst och får lite luftbubblor. Se bara till att arbeta bort luftbubblorna och kavla ut dem som tidigare. Bröden får en lite fylligare smak.