Grötpinnar med smak av jordgubb

Foto: Elin Oresten
Grötpinnar med smak av jordgubb
8 ingredienser
30 m
"Grötpinnar är en klassiker i BLW-/plockmatssammanhang. Idén uppkom för att bebisar lättare skulle kunna äta gröten själva. Sedan har de blivit ett viktigt inslag i ett plockmatsätande barns vardag. Och det är inte så konstigt, med tanke på att de är både goda och fulla med näring!" /Elin Oresten
Ingredienser
- 1 banan (mogen)
- 1 ägg (eller 3 msk kikärtsspad)
- 1 msk rapsolja
- 1 dl havremjöl
- 0,5 dl pumpakärnor, mixade (eller 2 msk mixat palttunnbröd)
- 1,5 tsk bakpulver
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 1 dl jordgubbar, mixade (puré)
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Mosa eller mixa bananen i en skål och blanda ner ägg eller kikärtsspad. Blanda i oljan.
- Blanda de torra ingredienserna i en annan skål. Om du inte använder färdigt havremjöl så kan du mixa havregryn till ett fint mjöl i en mixer eller matberedare.
- Rör ner de torra ingredienserna i bananblandningen.
- Blanda ner jordgubbspurén i smeten.
- Häll smeten i en rektangulär ugnsform (ca 15 x 20 cm) som är klädd med bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter, smeten ska stelna ordentligt.
- Låt svalna innan du skär grötkakan i pinnar eller småbitar.
ÅLDERSANPASSNING
› Från 6 till 9 månader:
Skär i långa pinnar som är något längre än bebisens handflata och 2–3 cm breda.
› Från 9* till 12 månader:
Skär i små bitar eller långa pinnar. Har du ett barn som gärna trycker in mycket mat samtidigt i munnen kan det vara fördelaktigt med små bitar.
› Från 12 månader och uppåt:
Skär i långa pinnar.