Grötpinnar med smak av jordgubb

Grötpinnar med smak av jordgubb
Foto: Elin Oresten

Grötpinnar med smak av jordgubb

Av: Elin Oresten

Från: Nyhetsmorgon

8 ingredienser

30 m

"Grötpinnar är en klassiker i BLW-/plockmatssammanhang. Idén uppkom för att bebisar lättare skulle kunna äta gröten själva. Sedan har de blivit ett viktigt inslag i ett plockmatsätande barns vardag. Och det är inte så konstigt, med tanke på att de är både goda och fulla med näring!" /Elin Oresten

Ingredienser

portioner sats
  • 1 banan (mogen)
  • 1 ägg (eller 3 msk kikärtsspad)
  • 1 msk rapsolja
  • 1 dl havremjöl
  • 0,5 dl pumpakärnor, mixade (eller 2 msk mixat palttunnbröd)
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 dl jordgubbar, mixade (puré)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Mosa eller mixa bananen i en skål och blanda ner ägg eller kikärtsspad. Blanda i oljan.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål. Om du inte använder färdigt havremjöl så kan du mixa havregryn till ett fint mjöl i en mixer eller matberedare.
  4. Rör ner de torra ingredienserna i bananblandningen.
  5. Blanda ner jordgubbspurén i smeten.
  6. Häll smeten i en rektangulär ugnsform (ca 15 x 20 cm) som är klädd med bakplåtspapper.
  7. Grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter, smeten ska stelna ordentligt.
  8. Låt svalna innan du skär grötkakan i pinnar eller småbitar.

ÅLDERSANPASSNING

› Från 6 till 9 månader:
Skär i långa pinnar som är något längre än bebisens handflata och 2–3 cm breda.

› Från 9* till 12 månader:
Skär i små bitar eller långa pinnar. Har du ett barn som gärna trycker in mycket mat samtidigt i munnen kan det vara fördelaktigt med små bitar.

› Från 12 månader och uppåt:
Skär i långa pinnar.