Grötpinnar

NYHET
Grötpinnar
Foto: Lina Eidenberg Adamo
Elin Oresten
Elin Oresten

Grötpinnar

11 ingredienser

40 min

"Grötpinnar är en klassiker i BLW-/plockmatssammanhang. Idén uppkom för att bebisar lättare skulle kunna äta gröten själva. Sedan har de blivit ett viktigt inslag i ett plockmatsätande barns vardag. Och det är inte så konstigt, med tanke på att de är både goda och fulla med näring! Detta är ett grundrecept där du kan välja mellan två olika smaksättningar." /Elin Oresten

Ingredienser

portioner
  • 1 banan (mogen)
  • 1 ägg (eller 3 msk kikärtsspad)
  • 1 msk rapsolja
  • 1 dl havremjöl
  • 0,5 dl pumpakärnor, mixade (eller 2 msk mixat palttunnbröd)
  • 1,5 tsk bakpulver

Smaksättning kanel/aprikos

  • 1-2 tsk Santa Maria Ekologisk Ceylonkanel
  • 5 torkade aprikoser, hackade
  • 2 msk mjölk (eller berikad havredryck)

Smaksättning jordgubb/hallon

  • 1 dl jordgubbar, mixade ) (och/eller hallon (puré)
  • 0,5 tsk vaniljpulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Mosa eller mixa bananen i en skål och blanda ner ägg eller kikärtsspad. Blanda i oljan.
  3. Om du inte använder ett färdigt havremjöl så kan du mixa havregryn till ett fint mjöl i en mixer eller matberedare.
  4. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål. Rör ner de torra ingredienserna i bananblandningen.
  5. Välj smaksättning och blanda ner alla ingredienser till den i smeten.
  6. Häll smeten i en rektangulär ugnsform (ca 15 x 20 cm) som är klädd med bakplåtspapper.
  7. Grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter, tills smeten stelnat ordentligt.
  8. Låt svalna innan du skär grötkakan i pinnar eller småbitar.

Från 6 till 9 månader:
Skär i långa pinnar som är något längre än bebisens handflata och 2–3 cm breda.

Från 9* till 12 månader:
Skär i små bitar eller långa pinnar. Har du ett barn som gärna trycker in mycket mat samtidigt i munnen kan det vara fördelaktigt med små bitar.

Från 12 månader och uppåt:
Skär i långa pinnar.
*Från när bebisen utvecklat ett pincettgrepp