• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Grönsakstempura med lökmajonnäs och kålsallad

Grönsakstempura med lökmajonnäs och kålsallad
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Grönsakstempura med lökmajonnäs och kålsallad

12 steg att laga

21 ingredienser

45 min

Frasig tempura på blomkål och sötpotatis serverad med en krispig asiatisk kålsallad samt en majonnäs med gräslök och vitlök. 

Ingredienser

4 portioner
  • 0,5 blomkål
  • 1 sötpotatis
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl kolsyrat vatten
  • 5 dl matolja
  • 1 spetskål (alt färsk vitkål)
  • 2 salladslökar
  • 6 rädisor
  • 1 msk sesamfrön, till servering
  • rostad lök, till servering

Dressing till kålsalladen

  • 1 tsk vinäger
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk sesamolja
  • 1 tsk japansk soja
  • 1 kruka färsk koriander
  • salt

Lökmajonnäs

  • 2 dl majonnäs
  • 1 knippe gräslök
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Vispa ihop mjöl, kolsyrat vatten och salt till en jämn tempurasmet. Ställ åt sidan.
  2. Skär blomkålshuvudet i mindre buketter. Koka buketterna snabbt i vatten. Häll av och låt svalna.
  3. Skär sötpotatisen i tunna munsbitar.
  4. Skär gräslöken fint. Blanda med majonnäs och riv ned en vitlöksklyfta. Smaka av med salt och peppar.
  5. Vispa ihop dressingen. Strimla spetskål och salladslök. Skiva rädisor tunt. Lägg på ett fat.
  6. Värm oljan i en kastrull med höga kanter tills den är ca 180 grader.
  7. Doppa blomkål snabbt i tempurasmeten och fritera tills de får fin färg, 2-3 minuter.
  8. Ta upp och lägg på hushållspapper för att rinna av.
  9. Fritera sötpotatisen på samma sätt. Salta det friterade.
  10. Vänd runt dressingen med kålsalladen och toppa med koriander och sesamfrön.
  11. Servera det friterade med lökmajonnäs och rostad lök!
  12. Glöm inte att matsortera rester från grönsakerna för en mer hållbar matlagning och njut av dina tempurafriterade grönsaker! /Köket-redaktionen