Grönsakssoppa med tomatbomber

koket.se
Grönsakssoppa med tomatbomber
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Grönsakssoppa med tomatbomber

19 ingredienser

Det här är en riktigt tag vad du haver-soppa. Basen utgörs av purjolök och potatis och sen adderar du de grönsaker du gillar och som är i säsong. Toppa med fyllda och gratinerade körsbärstomater.

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 1 purjolök
  • 2 potatisar
  • 1 morot
  • 1 klyfta rotselleri
  • 40 g mangold
  • 40 g grönkål
  • 1 zucchini (liten)
  • 1 kvist libbsticka
  • 6 dl vatten (ta lite mer vatten om du vill ha en lösare soppa)
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Tomatbomber

  • 10 körsbärstomater (stora)
  • 2 dl färdigkokta linser
  • 1 kvist färsk persilja
  • ev fänkålsfrö, gärna färska
  • lagrad ost, riven
  • ev wasabi, mixad med olja för smaksättning
  • olja

Gör så här

  1. Ta fram en stor gryta. Hacka purjolöken och fräs den på låg värme i smör så den blir mjuk. Hacka potatis i mindre bitar och lägg i grytan.
  2. Låt grytan stå en stund medan du gör tomatbomberna.
  3. Skär av topparna på körsbärstomaterna. Gröp ut innanmätet ur tomaterna och lägg ner det samt "locken" från tomaterna i soppgrytan.
  4. Lägg de urgröpta tomaterna i en ugnssäker form. Häll lite olja över tomaterna.
  5. Hacka kokta linser, persilja och ev fänkålsfrön. Blanda med lite salt. Fyll tomaterna med linsröran. Strö på riven lagrad ost.
  6. Gratinera tomaterna i 225 grader i ca 8 minuter
  7. Fortsätt under tiden med soppan. Skär övriga grönsaker i bitar och lägg i grytan.
  8. Häll på vatten och koka grönsakerna mjuka. Lägg i lite hackad libbsticka som funkar som buljong/smaksättning.
  9. När grönsakerna mjuknat så mixa soppan slät. Späd med varmt vatten om soppan känns för tjock
  10. Häll upp i skålar och garnera med gratinerade tomatbomber.
  11. Om man har så kan man mixa färska wasabiblad med olja och ringla över tomaterna vid servering.