Grönsaksfyllda spetskålsdolmar
Grönsaksfyllda spetskålsdolmar
31 ingredienser
1 h + tid i kylen
Grönsaksfyllda spetskålsdolmar med krossade jordärtskockor, kålbuljong, rostad grönkål och rårörda lingon är en riktigt härlig huvudrätt att njuta av i helgen.
Ingredienser
Grönsaksfyllda spetskålsdolmar
- 1 spetskål
- 1 l blandad svamp
- 1 gul lök
- 0,25 stjälkselleri
- 2 morötter
- 4 bitar grillad paprika
- 2 klyftor vitlök
- 2 potatisar, kokta
- salt
- vitpeppar
- 2 msk smör
Pensling
- 1 msk honung
- 1 msk soja
- 2 lagerblad, krossade
Jordärtskockor
- 8 jordärtskockor
- 2 klyftor vitlök
- 0,5 chilifrukt
- 1 dl vitt vin
- salt
- vitpeppar
- olivolja
- smör
Buljong
- vatten
- 1 buljongtärning
- 2 dl vitt vin
- ev soja
- ev honung
Grönkål
- 1 kvist grönkål
- 2 msk olivolja
- salt
Servering
- rårörda lingon
Gör så här
Grönsaksfyllda spetskålsdolmar
- Spara allt spill av grönsakerna till buljongen.
- Frigör bladen på spetskålen. Koka upp vatten och blanchera bladen i ca 1–2 minuter. Kyl sedan ner dem.
- Rensa svampen och skär den fint.
- Finhacka lök, selleri, morötter, paprika och vitlök. Fräs hacket i smöret i 5 minuter så att det får lite färg. Riv ner potatisen och smaksätt med salt och vitpeppar. Låt svalna.
- Fördela fyllningen i spetskålsbladen och vik ihop dem till fina dolmar och lägg i en form.
Pensling
- Smält ihop honung, soja och krossade lagerblad.
- Pensla dolmarna med blandningen och grädda dem i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter så att de får lite färg
Jordärtskockor
- Skala skockorna skär dem i mindre bitar.
- Fräs skockorna med strimlad vitlök och chili i olivolja.
- Slå på vinet, salta och tillsätt en liten skvätt vatten.
- Koka sakta under lock i ca 20 minuter så att det kokar sönder. Det skall bli som en grov puré.
- Smaksätt med salt, vitpeppar och en liten klick smör.
Buljong
- Ta hand om allt spill från grönsakerna och rosta det i ugnen på 225 grader så att det får lite karaktär, ca 15 minuter.
- Lägg grönsakerna i en kastrull och slå på vatten så det täcker. Tillsätt en buljongtärning och vitt vin.
- Lår koka/sjuda i någon timme på låg temperatur. Låt sedan stå över natten.
- Koka upp buljongen på nytt och sila av.
- Smaksätt med lite soja och eventuellt lite honung. Koka ner till lagom styrka.
Grönkål
- Repa kålen och använd gärna stammarna till en buljong.
- Lägg grönkålen på ett plåt och gnid in den med olja. Salta och rosta grönskålen i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter så att den blir krispig.
Servering
- Servera dolmarna med buljongen samt grönkål på toppen och lite rårörda lingon.