Grönsaksbiffar med tzatziki och rostad potatis

196 röster
4

Saftiga grönsaksbiffar som görs på zucchini, morot och kokt couscous. Servera med ugnsrostad potatis, tzatziki och enkel tomatsallad. Lika gott till vardags som fest!

För veganska grönsaksbiffar: Byt ut fetaosten mot lite japansk soja och ägget mot chiafrön.

För vegansk tzatziki: Använd växtbaserad yoghurt och uteslut honungen.

Visa mer
4

Du behöver

Tzatziki

  • 1 gurka
  • 2 dl tjock yoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 0,5 citron
  • 4 msk olivolja
  • 1 kruka dill
  • salt och peppar

Biffar

  • 0,5-1 zucchini (0,5 stor eller 1 liten)
  • 1 morot
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 liten gul lök
  • 1 ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 dl couscous, bulgur eller quinoa, kokt
  • ca 2 dl ströbröd
  • 150 g fetaost
  • salt och peppar

Rostad potatis

  • 1 kg små potatis
  • 2 msk rapsolja
  • salt

Tomatsallad

  • 4 tomater
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk vinäger

Gör så här

  1. Rostad potatis
    Sätt ugnen på 200 grader. Halvera potatisen och blanda med olja och salt på en plåt, baka tills gyllene.
  2. Tzatziki
    Dela gurkan, kärna ur den och riv den på den grova sidan på rivjärnet. Lägg i en sil, salta ordentligt och blanda runt. Låt stå i minst 15 minuter och krama sedan ur allt vatten.
  3. Blanda gurkan med yoghurt, riv ned vitlök och tillsätt honung, balsamvinäger, en skvätt citronsaft samt 2 msk olivolja.
  4. Hacka dill, blanda ned hälften i tzatzikin och spara den andra hälften till servering. Ställ kallt i minst 10 minuter.
  5. Biffar
    Riv zucchini och morot grovt, hacka den gula löken och riv vitlöken. Blanda med resten av ingredienserna och låt det stå i minst 15 minuter.
  6. Forma till smeten till biffar och stek dem på ganska hög värme i olja tills de fått fin färg.
  7. Tomatsallad
    Skär tomaten i trevliga bitar. Droppa över olivolja och vinäger, salta och peppra.
  8. Servera biffar, tzatziki, potatis och tomatsallad med lite dill på!
29 december 2017

Fler goda recept