Grönsaks- och briepaj

NYHET
Grönsaks- och briepaj
Foto: TV4
Marion Ringborg - KK 2019
Marion Ringborg - KK 2019

Grönsaks- och briepaj

20 ingredienser

1 h + tid i kyl

”Vacker och smakrik paj där en fyllning av saftiga grönsaker omsluter en hel brieost, vilket skapar en krämig och lyxig kärna. Pajen formas som en kon och täcks med ett dekorativt pajskal – en riktig showstopper på middagsbordet." /Marion Ringborg

Ingredienser

portioner6 - 8

Pajdeg

  • 6 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 200 g smör, tärnat kylskåpskallt
  • 1 dl vatten, kallt

Grönsaksfyllning

  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 röd paprika, tärnad
  • 1 zucchini, tärnad
  • 1 morot, riven
  • 100 g champinjoner, skivade
  • 1 dl svarta oliver, grovhackade
  • 1 dl grönkål, finhackad (eller spenat)
  • ev 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad oregano
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Montering

  • 1 brieost [ca 200 g]
  • 1 ägg, uppvispat

Gör så här

Pajdeg

  1. Blanda mjöl och salt i en skål.
  2. Tillsätt smöret och nyp ihop till en smulig deg.
  3. Häll i vattnet och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
  4. Dela degen i 2 bitar, plasta och låt vila i minst 30 minuter i kylen.

Grönsaksfyllning

  1. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och fräs lök, vitlök, paprika, zucchini, morot och champinjoner 5–7 minuter tills det mjuknar.
  2. Tillsätt oliver, grönkål, eventuellt chiliflakes, timjan och oregano. Smaka av med salt och peppar.
  3. Låt blandningen sedan svalna.

Montering

  1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
  2. Kavla ut en av degbitarna och lägg i en pajform (ca 24 cm i diameter). Låt degkanterna hänga över kanten något.
  3. Bred ut hälften av grönsaksfyllningen i pajskalet. Placera den hela brieosten ovanpå.
  4. Täck med resten av grönsaksfyllningen och gör en konformad topp.
  5. Kavla ut den andra degbiten och lägg den försiktigt över pajen.
  6. Tryck ihop kanterna längst ner och nyp till ett dekorativt mönster. Skär bort överflödig deg.
  7. Använd överbliven deg för att skära ut små löv eller andra mönster och lägg ovanpå pajen.
  8. Pensla hela pajen med uppvispat ägg.
  9. Baka pajen mitt i ugnen i ca 40–45 minuter tills pajen är gyllene och frasig.
  10. Låt pajen svalna något före servering.

Receptet kan dubblas eller tripplas, gör bara flera pajer.