Gröna blad med caesardressing och kanderade valnötter

Marion Ringborg - KK 2019Kocknas-kamp-2017.Linn-Söderström

Gröna blad med caesardressing och kanderade valnötter

17 ingredienser

40 m

”En god robust sallad som funkar perfekt som förrätt. Detta är vår återkommande sallad när det är dags att rensa kylen. Broccolin kan bli morötter, och gröna bönor kan till exempel bytas ut mot gurka.

Tips! Om du får sallad över kan du servera den som tillbehör till morgondagens middag. Mängden kanderade valnötter låter kanske mycket, men det är meningen för de är även gudomliga som snacks.” /Linn Söderström och Marion Ringborg

Ingredienser

portioner

Kanderade valnötter

  • 1,5 msk strösocker
  • 3 msk ljus sirap
  • 1 tsk flingsalt
  • 150 g valnötter

Caesardressing

  • 1 msk kapris
  • 20 g parmesanost
  • 3 sardellfiléer
  • 0,5-1 klyfta vitlök
  • 1 äggula
  • 0,5 citron, finrivet skal och pressad saft
  • 1,5 dl olivolja
  • svartpeppar, nymald

Servering

  • ca 200 g broccoli
  • 2 l vatten
  • 3 krm salt
  • 100 g haricots verts (alt annan grön böna)
  • 1 romansallad, i stora bitar (alt 50 g mixad sallad)

Gör så här

Kanderade valnötter

  1. Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Smält socker, sirap och salt på medelvärme i den bredaste pannan du har. Låt puttra cirka
  3. 5 minuter.
  4. Tillsätt valnötterna i pannan, stäng av plattan och blanda runt nötterna tills de är blanka av
  5. det smälta sockret.
  6. Häll valnötterna på en plåt med bakplåtspapper. Separera nötterna med hjälp av två gafflar.
  7. Baka cirka 10–15 minuter mitt i ugnen. Titta till valnötterna efter halva tiden så att de inte får för mycket färg. Valnötterna ska bli gyllenbruna.
  8. Ta ut och låt nötterna svalna. Förvara svalt och torrt i burk med tättslutande lock. Håller i en månad.

Caesardressing

  1. Mortla, mixa eller hacka kapris, parmesan, sardeller och vitlök fint.
  2. Vispa äggulan fluffig med elvisp eller för hand i en bunke. Tillsätt sardellmix, citronskal och
  3. citronsaft.
  4. Tillsätt olivoljan i en tunn stråle under vispning.
  5. Smaka av med peppar och eventuellt salt (kapris och sardeller är ofta tillräckligt salta).

Servering

  1. Skär av stammen på broccolin och skala den.
  2. Dela stammen på längden i 6 bitar.
  3. Koka upp en kastrull med 2 liter vatten och 3 krm salt. Koka broccoli 3 minuter och haricots verts 1 minut. Häll av och låt grönsakerna svalna något.
  4. Blanda broccoli, haricots verts och sallad med så mycket caesardressing så att de får ett tunt lager. Toppa med kanderade valnötter.